U bent hier:

B-Classic creëert!

Op deze vrijdagavond is de basiliek van Tongeren het decor voor een unieke vertoning: Jef Neve, ‘s lands bekendste en populairste pianist en componist schreef speciaal voor zijn eerste samenwerking met violist Lorenzo Gatto een gloednieuw stuk. De rugdekking is in de vakkundige handen van Young Belgian Strings.
Toen Jef Neve hoorde dat hij op B-Classic de mogelijkheid kreeg om voor het eerst samen te werken met Lorenzo Gatto wist hij met zijn blijdschap nauwelijks blijf. En waar de gewone man/vrouw met extreme emoties geen blijf weet, kanaliseren de allergrootsten ze gewoon in hun werk. Jef Neve stroopte de mouwen op en begon te schrijven aan een nieuw stuk met Lorenzo Gatto in het achterhoofd. In de klassieke muziek wordt dat une création mondiale genoemd. In het Nederlands: een wereldcreatie.

Maar we gaan die vrijdag uiteraard niet koud het water in: Young Belgian Strings (waar Lorenzo Gatto het peterschap over heeft) opent met het Strijkkwartet Opus 95 van Beethoven in een versie voor strijkorkest. Zónder dirigent, maar onder de vakkundige leiding van het Quatuor Danel. Een uniek gegeven: elk instrument en elke muzikant van Young Belgian Strings wordt aangestuurd door het overeenkomstige instrument van het kwartet.

En tussendoor brengen festivalcoryfeeën Ekaterina Levental en Frank Peters enkele liederen van de Rus Nikolaj Medtner. Het smeuïge festivalverhaal dat hieraan ten grondslag ligt, zullen ze u op de avond zelf vertellen.
Een unieke avond gegarandeerd. Is dat een solsleutel in onze broek, of zouden wij nu al opgewonden zijn?

​PROGRAMMA
Ludwig Beethoven/Gustav Mahler strijkkwartet nr.11 opus 95, ‘serioso’ (versie strijkorkest)

Jef Neve concerto voor viool, piano en strijkkorkest (wereldcreatie)

Nikolaj Medtner liederen voor mezzosopraan en piano

UITVOERDERS
Quatuor Danel
Young Belgian Strings
Dirk Van de Moortel dirigent YBS
Jef Neve piano
Lorenzo Gatto viool
Frank Peters piano
Ekaterina Levental mezzosopraan

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar OLV Basiliek Tongeren
Markt
3700 Tongeren

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 27 april 2018
Prijs
Basistarief: 22,50 €
€ 22,5
Organisatie B-Classic festival van Vlaanderen
Links
Trefwoorden vivavlaanderen