U bent hier:

Art Nouveau pand Galerie Theobalds Boothuisje

+1 punt

U vindt Theobald's Boothuisje op enkele passen van het Ensorhuis. De naam verwijst naar de bouwer van dit fraaie Art Nouveau pandje, Theobald Vanhille en naar de sierlijke boeg-vorm van het smalle geveltje. Na een grondige restauratie in 2002 is in dit verrassend ruimtelijke architectonisch pareltje van Oostende - Galerie Theobalds Boothuisje - gevestigd. In 2013 werd het de Art Studio van Irène Philips en in 2017 werd het pand door vzw MedusaArts aangekocht. Meer info: www.medusaarts.be
Rond 1900 heeft stadsarchitect Theobald Vanhille in opdracht van de familie Declerq een huis ontworpen voor het zeer smalle kavel (2.60 meter), dat resteerde tussen de reeds aanwezige bebouwing van de Vlaanderenstraat. Hier verrees, naar men zegt, ‘t smalste pandje van de stad Oostende.
Theobald Vanhille (zie ook Muziekkiosk op Wapenplein) ontwierp een Art Nouveau – gevel. In de top ontwaart men het wapen van de Stad Oostende! Geïnspireerd door Horta zie je organische motieven: schelpen, ranken, rondingen en sierlijke zweepslagvormen. Op het tweede verdiep is een klein halfrond balkon met ijzeren staanders waarop eertijds een ronde glas-in-lood luifel rustte (ergens in de zeventiger jaren verloren gegaan). Op het eerste verdiep steekt zeer markant de boeg van een boot naar voren (vandaar de naam 'Boothuisje').
De ‘binnenkant’ van het boothuisje is in hoofdzaak authentiek. ‘Kroonjuweel’ is de originele royale trappartij die in een fraaie wenteling drie verdiepingen hoog oprijst. Verderop in het huisje heeft alle schrijnwerk (trapleuning, deuren, lijsten en planken vloeren) de originele nature uitstraling behouden. We zien in de kamers de oorspronkelijke eenvoudige moulures en heldere, wit gestucte wanden.
In 1981 werd het pand officieel geklasseerd. Niettegenstaande deze mooie status stond het er eind negentiger jaren zeer beroerd bij. Leo Kuipers uit Eindhoven kocht het in 2000 met de droom er een 'kunsthuis' van te maken.
In 2001/2002 is het pand van onder tot boven gerestaureerd. De Oostendse architect Tom van Mieghem heeft een fundamentele renovatie doorgevoerd waarbij hij getracht heeft ‘oud’ en ‘nieuw’ respectvol in balans te brengen. Alles in nauw overleg met dienst Monumenten.
Een opmerkelijk nieuw element is achterin te vinden. Daar daal je af naar kelderniveau en ervaar je na de smalle inkom een aangenaam verrassende ruimtelijkheid: het pandje wordt achterin breder en op ruim twee hoog is hoog daglicht gecreëerd boven de plek waar vroeger een klein binnenkoertje was (2 x 3 mtr). Verder is op de eerste overloop van de trap de oude buitenmuur naar het koer-oppervlak weggehaald. Ook vanaf die overloop heb je nu weldadig zicht op de nieuw geschapen ruimte.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Galerie Theobalds Boothuisje
Vlaanderenstraat 17
8400 Oostende

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer

tot

Open op:

  • Zaterdag - zondag van 15:00 tot 18:00
Prijs
Basistarief: 0,00 €

gratis

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie vzw MedusaArts
Contact medusaarts@telenet.be
0495 63 47 54
Trefwoorden erfgoed, Art-Nouveau gebouw, Uitpas

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS