U bent hier:

Angst

+1 punt

Angst beheerst vandaag de wereld en ons leven. Socioloog Frank Furedi en psychiater Damiaan Denys noemen het de angstcultuur. De tentoonstelling Angst past in dit actuele klimaat en laat zien hoe deze emotie doorheen de geschiedenis, maar ook vandaag, haar plaats in ons leven opeist.
Angst bepaalt voor een groot deel ons handelen. Als reactie zoeken we controle als houvast: een gebrek eraan geeft ons een gevoel van machteloosheid, maar een teveel aan controle maakt ons weer on-gemakkelijk en wantrouwig. Willen we wel bespied worden door beveiligingscamera's? Zijn onze data op het internet veilig? Terwijl ons leven vroeger strakker geleid werd en men de dingen gemakke-lijker aanvaardde, staan we vandaag voor ontelbare keuzes. We zijn zélf verantwoordelijk voor ons geluk, dus elke keuze kan ook de verkeerde zijn.

Angst heeft op iedereen een sterke impact: ze verspreidt zich als een lopend vuurtje. Iedere tijd en cultuur kent zijn collectie-ve angsten. Ze worden breed uitgesmeerd in de pers en op soci-ale media. Het creëert een beangstigend gevoel van onmacht. Maar doorheen de geschiedenis wordt angst ook gebruikt als middel tot macht, als krachtig wapen om anderen te onderwer-pen. Vandaag is angst verspreiden een essentieel onderdeel van terrorisme, maar ook van de strijd ertegen. Angst gaat hand in hand met manipulatie: ze kan aangeleerd en afgeleerd worden. In de geschiedenis van de psychiatrie is angst een vrij recent gegeven: het werd lange tijd als een symptoom van vele andere ziektebeelden gezien en niet als een autonoom ziektebeeld. Vandaag is angst niet langer weg te denken uit de diagnoses die gesteld worden en zoeken psychiaters en psychologen naar be-handelingsmethodes, van therapeutisch gesprek tot Deep Brain Stimulation.

Toch kan angst ondanks alles ook ontspannend zijn: we kijken graag naar horrorfilms, we doen volop mee met de Halloweenrage… Wanneer we controle heb-ben over de situatie, kan een kunstmatig angstgevoel een gezonde adrenalinestoot opwekken. Angst kan ook bevrijdend werken: bij elke overwinning ervan voelen we ons meer zelfzeker. We hebben een zeke-re mate van angst nodig om plezier te vinden in het leven. Ten slotte is angst gewoon levensnoodzakelijk. We moeten bang zijn als er gevaar op ons af komt, we moeten snel beslissen of we zullen vechten of vluchten.

Ook in de kunst is het een terugkerend motief. Vele kunstenaars gingen en gaan ermee aan de slag. Via de kunst en vanuit cultuurhistorisch perspectief wil de tentoonstelling Angst de vele ge-zichten van deze emotie laten zien, want hoewel angst van alle tijden en culturen is, werd ze tel-kens anders beleefd, gecultiveerd en bestreden. Van godsvrezend tot angst voor de medemens, van hoogstpersoonlijke fobie tot massahysterie.

Met werk van onder meer Horst Ademeit, Tim Bruggeman, Fia Cielen, Keren Cytter, Maya Deren, Dries Depoorter, Robert Devriendt, Charles Fréger, Kendell Geers, Tatjana Gerhard, Helene Kazan, Tjobo Kho, Susanne Kutter, Charlotte Lybeer, Tracey Moffatt, Benjamin Moravec, Nicolas Provost, Joëlle Tuerlinckx, Emmanuel Van Der Auwera, Joseph Van Severdonck, Pavel Wolberg, Marta Zgierska…

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 11 november 2017 tot 27 mei 2018
Prijs
Basistarief: 8,00 €; Reductie: 6,00 €; - 26 jaar: 3,00 €; - 22 jaar: 1,00 €; - 12 jaar & vrienden van het museum: 0,00 €

€ 8,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,6

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Museum Dr. Guislain
Contact info@museumdrguislain.be
+32 9 2163595
Links
Trefwoorden UiTPAS Gent

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS