U bent hier:

Ana Mendieta. Earthbound

Tentoonstelling Audiovisuele kunst

Op 24 april 1976 bracht de in Cuba geboren artieste Ana Mendieta (1948–1985) een liveperformance in het Antwerpse ICC (Internationaal Cultureel Centrum), in het kader van een nieuw programma dat aan deze kunstvorm was gewijd. Drieënveertig jaar later is Earthbound de eerste solotentoonstelling van Ana Mendieta in België. Ze biedt een verhelderende introductie tot haar werk.
Ana Mendieta wordt algemeen beschouwd als een van de creatiefste en meest vernieuwende naoorlogse kunstenaars. De aparte manier waarop ze performance, earth art en beeldhouwkunst samenbracht, resulteerde in een unieke en opmerkelijke vorm van artistieke expressie. Tijdens haar korte maar intense carrière produceerde ze een buitengewoon rijk oeuvre dat onder meer performances, films, installaties, sculpturen, foto’s en tekeningen omvat. Mendieta was niet alleen een pionier qua vormentaal maar ook en vooral op inhoudelijk vlak: in haar werk maakte ze ruimte voor onderzoek naar geschiedenis, gender en cultuur.

De tentoonstelling werpt een nieuw licht op hoe wij ons als mensen verhouden tot onze omgeving. De werken van Mendieta hebben een directe lichamelijke band met de natuur. Ze vormen zowel een middel tot individuele zelfrepresentatie als een verbinding met de universele voorouderlijke macht. Uit alle werken die voor Earthbound zijn geselecteerd, blijkt hoe geboeid Mendieta was door aarde, water, lucht, vuur en hun elementaire energie. Door de actieve kracht van de natuur en haar elementen te erkennen, kon ze de grenzen van religie, geschiedenis en identiteit overstijgen.

Dit intieme project toont duidelijk dat het werk van Mendieta fundamentele vragen oproept over onze gangbare sociale systemen. Daarnaast houdt het ook een verschuiving in de manier waarop we naar recente beeldhouwtradities kijken in: de focus verschuift gedeeltelijk van figuratieve beeldhouwkunst naar land art en performancekunst.

Deze tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met the Estate of Ana Mendieta Collection & Galerie Lelong & Co.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen 2 (Antwerpen)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer

tot

Open op:

  • Dinsdag - zondag van 10:00 tot 19:00
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Middelheimmuseum
Contact middelheimmuseum@stad.antwerpen.be
03 288 33 60
Links
Trefwoorden jongerentip, museumpassmusees, Museumpas

Heb je al een Museumpas?

Met je museumpas bezoek je deze expo gratis of met een fikse korting.

Ontdek 'm hier!