U bent hier:

Altijd onderweg... naar Compostela, lezing door Frederik Claeys

De lezing is een rapportage van een hedendaagse (seculiere) pelgrimstocht die mij hielp uit een burn-out te stappen. Ik vertrok aan de Maas en stopte in Porto waar de Douro de Atlantische dOceaan induikt. Als ongelovige Thomas werd het een boeiende zoek- en voettocht langs eeuwenoude paden - daterend van voor onze tijdrekening - en iconische plaatsen als Cluny, Santiago de Compostela en de loopgraven van de Argonne-streek.
Wanneer Frederik als concert- en festivalorganisator te kampen krijgt met lege batterijen, kiest hij het hazenpad. Hoogtijd om te herbronnen en afstand te nemen. Hij zegt vrouw en kinderen gedag en trekt zuidwaarts. Bestemming onbekend.

Bij gebrek aan 'wegwijzers' in een seculiere wereld, baant hij zelf zijn weg. Maar als de beroemde pelgrimsweg heidens van oorsprong blijkt, drentelt Frederik zonder schroom naar en voorbij Compostela. Met een steeds lichtere rugzak.

En passant onderzoekt hij of de camino een secularisatieproces doormaakt, of ze aan de opmars bezig is en met welke beweegredenen men zoal rondloopt. In Portugal stopt hij bij heldere hemel en met volle batterijen.

Tijdens de voordracht deelt Frederik frappante anekdotes, de cultuurverschillen onderweg, geschiedkundige weetjes (o.a. waarom en door wie de route populariteitsinjecties kreeg) en last but not least zijn belangrijkste levenslessen. Daarbij gunt hij een blik in zijn eigen ziel en die van de maatschappij.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Residentie Hertog Jan
Leuvensesteenweg 348
3070 Kortenberg

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 6 december 2019
Prijs
Basistarief: 7,00 €; Leden: 6,00 €
€ 7,0
Organisatie vtbKultuur Kortenberg
Contact kortenberg@vtbkultuur.be
02 759 84 66, 0475 31 57 29
Links