U bent hier:

Alcohol in de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie

Tentoonstelling Geschiedenis

In de 19de eeuw bereikt de Belgische jeneverproductie ongekende hoogten. De Belgische stokers nemen actief deel aan de eerste industriële revolutie. Vrij vroeg introduceren ze stoomgeneratoren, stoommachines en de stookkolom van Cellier-Blumenthal, die het distilleren niet alleen continu maar ook energiezuinig maakt. Deze expo brengt deze biotechnologische evolutie in beeld.
Alcohol in de 19de eeuw
Biotechnologie in volle evolutie
Van 3 juni tot 4 november 2012

In de 19de eeuw bereikt de Belgische jeneverproductie ongekende hoogten. De Belgische stokers nemen actief deel aan de eerste industriële revolutie. Vrij vroeg introduceren ze stoomgeneratoren, stoommachines en de stookkolom van Cellier-Blumenthal, die het distilleren niet alleen continu maar ook energiezuinig maakt. Nieuwe goedkopere grondstoffen zoals suikerbieten, suikerbietmelasse en aardappelen doen hun intrede. Stokers gaan te rade bij eminente wetenschappers als Dubrunfaut en Pasteur en tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw ontstaan de gist- en spiritusfabrieken die op grootschalige wijze, meestal uit suikerbietmelasse, goedkope, neutrale alcohol produceren. Ondertussen kent de goede industriële alcohol of spiritus ook vele andere toepassingen, niet gericht op consumptie: verwarming, verlichting, motoraandrijving, geneeskundig gebruik, ...
Professor Eric Van Schoonenberghe, ere-voorzitter van het Nationaal Jenevermuseum, verrichtte uitgebreid onderzoek dat resulteert in een tentoonstelling met bijhorende publicatie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Nationaal Jenevermuseum
Witte Nonnenstraat 19
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 3 juni 2012 tot 4 november 2012
Prijs € 4,5
Reservaties
  • Bel naar +32 11 239860
Organisatie Nationaal Jenevermuseum
Contact jenevermuseum@hasselt.be
Links
Trefwoorden Toerisme, ONT, gvb