U bent hier:

Afrika: een continent anders bekeken - lezingenreeks Afrikaanse literatuur

Lezing of congres Literatuur

In deze lezingenreeks gaan de gastsprekers Inge Brinkman en Yves T’Sjoen voorbij aan de stereotypen en besteden ze aandacht aan de diversiteit van Afrikaanse literaturen: Mondelinge literaturen (woensdag 8 maart), Literatuur in Afrikaanse talen en het taaldebat (woensdag 15 maart), Realisme en de Afrikaanse roman (woensdag 22 maart), Literatuur in het Afrikaans (woensdag 29 maart)
Als we het woord ‘Afrika’ horen, komen dikwijls allerlei stereotype ideeën boven drijven. Honger, ziekte, oorlog en corruptie of – dat kan ook – leeuwen en olifanten, mooie landschappen, lachende kinderen en traditionele stammen. Literatuur past niet in het lijstje. In deze lezingenreeks gaan de gastsprekers Inge Brinkman en Yves T’Sjoen voorbij aan de stereotypen en besteden ze aandacht aan de diversiteit van Afrikaanse literaturen.

Mondelinge literaturen (Inge Brinkman) op woensdag 8 maart
Op deze eerste avond bespreekt Inge Brinkman een aantal voorbeelden uit de Afrikaanse mondelinge tradities aan de hand van audiovisueel materiaal.

Literatuur in Afrikaanse talen en het taaldebat (Inge Brinkman) op woensdag 15 maart
Inge Brinkman bespreekt de geschreven literatuur in Afrikaanse talen uit de prekoloniale en koloniale periode. Tot slot licht zij het debat over taal en dekolonisatie toe aan de hand van het werk van Ngugi en andere schrijvers.

Realisme en de Afrikaanse roman (Inge Brinkman) op woensdag 22 maart
In deze lezing wordt Afrikaanse literatuur gezien in het licht van Afrikaanse samenlevingen: Inge Brinkman spreekt over het verband tussen tekst en context zonder afbreuk te doen aan het belang van de vorm.

Literatuur in het Afrikaans (Yves T’Sjoen) op woensdag 29 maart
Yves T’Sjoen biedt een overzicht van de ontwikkelingen en markante figuren in de Afrikaanstalige literatuurgeschiedenis. In dat verhaal figureren ook Nederlandse en Vlaamse schrijvers.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Openbare Bibliotheek Merelbeke
Dijsegemweg 1
9820 Merelbeke

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 8 maart 2017 tot 29 maart 2017
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: € 20
€ 20,0
Reservaties
Links
Trefwoorden Bibliotheek