U bent hier:

African Dialogue

Tentoonstelling Fotografie

Na een eerste editie in 2016 palmen Philippe Stroobant en Bruno Bervoets Hotel Métropole opnieuw in met een expo van maar liefst een 200-tal nooit eerder vertoonde foto’s van hun laatste omzwervingen in zuidelijk Afrika.
In een minimalistisch en uitgepuurd kader tonen de fotografen hun werk zoals het is, bewust zonder begeleidende tekst of commentaar. Het zijn beelden om stil van te worden, die iedereen op zijn of haar manier kan interpreteren en die bij bezoekers misschien zelfs een persoonlijke ‘monologue intérieur’ op gang brengen.
Virtueel in Afrika
Naast de eigenlijke tentoonstelling is er ook een niet te missen, verrassende virtual reality-ervaring, speciaal op kindermaat. Zodra ze de vr-bril opzetten, belanden ze letterlijk met beide voeten in het bushlandschap. Ook de meer onderbelichte aspecten van dierenfotografie komen aan bod. Wie de grote fauna van onze planeet op de gevoelige plaat wil vastleggen, heeft immers heel wat geduld en nederigheid nodig, moet vooruit kunnen denken en vertrouwen op het professionalisme van rangers en de expertise van zogenaamde trackers, die de sporen van dieren ‘lezen’.

Samenspraak van de dieren
In het halfduister van de exporuimte vormen de heldere stills van dieren een keten van lichtpunten. Sommige beelden tonen het Afrikaanse wildlife op een heel klassieke, majestueuze manier, terwijl andere juist teder, ludiek of speels zijn. Zowel overbekende als bijna vergeten exemplaren uit het dierenrijk passeren voor de lens van Stroobant en Bervoets, alleen of in groep, in rust of juist in volle inspanning. Allemaal hebben ze iets te vertellen over hoe het er in de vrije natuur aan toegaat. Af en toe verrassen de foto’s met dieren die ondanks hun verschil in grootte, manier van leven en habitat toch lijken te poseren als twee handen op een buik. Een enkele keer is het zelfs alsof de fotografen getuigen zijn van een dialoog, tussen een nijlpaard en een kleine steltloper bijvoorbeeld, een leeuwenwelpje en haar moeder of twee bavianen die elkaar als echte acrobaten achterna zitten in de bomen.

Een wereld van contrasten
Het bushlandschap van zuidelijk Afrika is een speeltuin voor fotografen, met heel scherp licht onder de loden middagzon, zacht licht wanneer het begint te schemeren en een warme rode gloed als de zon ondergaat. Die zon brengt alles wat leeft aan het licht. Dieren in hun eentje of in groep, die leven in de lucht, op het land of in het water. Op sommige foto’s is zelfs het vuur te zien, alsof de auteurs willen herinneren aan de klassieke elementen waaruit onze wereld bestaat. De savanne wordt getoond zonder franjes of clichés, met al haar tegenstellingen: nu eens als schoolvoorbeeld van solidariteit tussen dieren, dan weer als het toneel van onderlinge gruwel waarin ieder zijn plaats moet zien te vinden, moet leren omgaan met hindernissen en onzekerheid, tussen de tedere, speelse en luilekkere momenten door.

Een broos en willekeurig evenwicht
Wars van enig activisme proberen de foto’s van Stroobant en Bervoets te vertellen en te begrijpen hoe de complexe relaties in een nog ongerepte wereld in elkaar zitten. Een wereld die barst van het leven maar die steeds strakker wordt ingesnoerd door de moderne tijd. Een wereld ook die bol staat van de tegenstellingen want waar stropers een halt wordt toegeroepen, zijn sommige beschermde soorten nu bedreigd omdat ze met te veel op een te kleine oppervlakte moeten leven. Dat is het geval voor de olifant, die soortgenoten moet doden om zelf te kunnen voortbestaan. En nijlpaarden, die erg lijden onder de droogte, zijn verplicht om uit hun steeds kleiner wordende poelen dieren te verjagen die er komen drinken. Gelukkig zijn er zelfs in die harde realiteit momenten van rust en kalmte. Wie geluk heeft en het wil zien, kan elke dag getuige zijn van verrassende taferelen van dieren die elkaar helpen, zoals dat eekhoorntje dat vanop zijn uitkijkpost antilopen waarschuwt voor een naderend roofdier.

Gesproken talen : Engels, Frans, Nederlands

Info

Waar Hotel Metropole Brussels
de Brouckèreplein 31
1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 14 december 2019 tot 12 januari 2020
Reservaties
  • Bel naar +32 2 648 24 74
Organisatie Hotel Metropole Brussels
Contact +32 475 97 64 09, +32 497 543 157, +32 473 570 439
Links
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier