U bent hier:

ACHTSTE NACHT VAN DE ANTWERPSE KERKEN – “VERBORGEN SCHATTEN” . SINT-ANNAKAPEL ('KEIZERSKAPEL')

Opendeurdag Erfgoed

Twintig Antwerpse kerken openen de deuren voor een nocturne met een gevarieerd programma met tentoonstellingen, muziek en orgelconcerten en bezoek achter de schermen. De kerken halen verborgen parels uit de sacristiekast, oude liturgische gewaden, boeken, cibories. In de gratis rondleidingen besteden ze ook aandacht aan de bouw van de kerk, de vroegere kerken, de broederschappen, gilden en verenigingen. Of wat dacht je van een donderpreek.
Muzikale pareltjes in een intiem kader.
Deze historische kapel in de Keizerstraat, in de volksmond dan ook ‘Keizerskapel' genoemd, wordt in 1512 gebouwd als ambachtskapel van de droogscheerders en toegewijd aan hun patrones de heilige Anna. In de 17de eeuw kent de kapel een ware bloei wanneer de Sint-Willibrordusparochie er tijdelijk een onderkomen vindt. In die periode wordt de gotische kapel verfraaid met een barok portaal en met barokke meubelen zoals het altaar, de preekstoel (Peeter II Verbrugghen), de biechtstoelen en de communiebank. Ook de marmeren vloer en de prachtige monstrans (Corbion, 1653) dateren uit die periode. Na de sluiting tijdens het Frans Bewind is de kapel de eerste kerk in Antwerpen die weer voor de katholieke eredienst geopend wordt. Einde 19de eeuw worden er pareltjes van glasramen (L. Pluys en E. Steyaert) toegevoegd, die het leven van de jeugdige Maria weergeven. Lange tijd wordt de kerk als kloosterkapel gebruikt van de Missionarissen van Afrika (de Witte Paters), die in de havenstad Antwerpen een vertrekbasis hebben voor hun missies overzee.

Samen met de Sint-Catharinakerk van het begijnhof biedt de Keizerskapel orgelconcertjes aan. Willem Ceuleers brengt muziek die afgestemd is op de specifieke kwaliteiten van het Mondt-Groenewoudorgel uit 1864 en Andrée Snauwaert, oud-studente van Annelies Focquaert aan de MA’GO, serveert muziek van Bach.
Het orgel staat overigens mooi opgesteld op de balustrade ‘met hare vlammekes’, een zangtribune die zich in feite buiten de oorspronkelijke kapel bevindt. Om die uit te breiden voor zang en muziek heeft men de aanpalende gang die naar het godshuis van de droogscheerders achter de kapel leidde, overwelfd voor een bovenbouw die bij de kapel aansluit. Een verborgen parel.

We wisselen in de ‘Keizerskapel’ de muziek af met een eigen woordprogramma, ‘Anekdotes’ over bekende ‘konstschilders’ uit de 17de eeuw, maar wel in het Nieuwnederlands uit die tijd.

In de rondleidingen laten conservator Jean-Pierre De Bruyn en Helena Van Loon u niet alleen kennismaken met enkele bijzondere schilderijen en relikwieën uit de collectie van de kapel, maar begeleiden ze u ook exclusief voor deze avond naar de crypte.


TIP: op wandelafstand ligt de Sint-Catharinakerk in het pittoreske begijnhof. Ook hier zijn rondleidingen voorzien afgewisseld met concertjes. De programma’s in beide kerken zijn op elkaar afgestemd zodat u niets hoeft te missen.


Programma
Muziek en woord
- 18.00 tot 19.00 u.: orgelconcert door Andrée Snauwaert afgewisseld met woordprogramma door Helena Van Loon
- 19.30 tot 20.00 u.: orgelconcert door Willem Ceuleers
- 20.45 tot 21.15 u.: orgelconcert door Willem Ceuleers
Rondleidingen met bezoek aan de crypte telkens een half uur om
- 19.00 u., 20.00 u. en 21.30 u.
Doorlopend van18.00 u. tot 23.00 u.
- vrij bezoek aan de kapelPraktisch
Sint-Annakapel (‘Keizerskapel’)
Adres: Keizerstraat 21, A.-2000
Trein → NMBS Antwerpen Centraal + tram 11, 24 (richting Melkmarkt)
Tram → De Lijn 7 (Keizerstraat), 11, 24 (Sint-Jacob), 3, 5, 9, 15 (premetro Meir)
Bus: 22, 180, 181, 182 (Groenplaats)
Fietsstation → VELO-Antwerpen velo 28 - Keizerstraat
www.topa.be/nl/antwerp/kapellen-in-antwerpen/keizerskapel-2/Deelnemende kerken
Centrum en Sint-Anna (L.O.)
O.-L.-Vrouwekathedraal
St.-Anna-ten-Drieën (L.O.)
St.-Carolus Borromeus
St.-Paulus
Universiteitswijk
St.-Jacob
St.-Annakapel (‘Keizerskapel’)
St.-Catharina (Begijnhof)
Vierde wijk en Zuid
St.-Andries
St.-Joris
St.-Michiel en Petrus
St.-Walburgis
Noord
St.-Willibrordus
Heilig Hart van Jezus
Tentoonstellingswijk en Leikwartier
Kristus Koning
St.-Laurentius
Zurenborg en Berchem
St.-Norbertus - Zurenborg
St.-Willibrordus - Berchem
Ekeren
St.-Lambertus
St.-Laurentius
Merksem
St.-Franciscus van Assisi

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Annakapel
Keizerstraat 21
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 10 augustus 2019
Prijs gratis
Organisatie vzw Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA)
Contact info@topa.be
Links