U bent hier:

A Lighthouse for Lampedusa

Tentoonstelling Installatiekunst

Thomas Kilpper is een Duitse kunstenaar die zijn publiek met politieke vraagstukken wil confronteren. Op 19 juni verschijnt zijn installatie “A Lighthouse for Lampedusa” op het dak van BOZAR, waar de vuurtoren heel de zomer zal blijven.Hij doet burgers in Europa bij de situatie van de tientallen duizenden vluchtelingen stilstaan, die in gammele bootjes de Middellandse Zee trachten over te stek
Kilpper’s werk is een claim voor een ethische minimum in deze vluchtelingencrisis: “Los van de vraag of (en onder welke voorwaarden) de Europese Unie vluchtelingen moet binnen laten, moeten we er eerst en vooral voor zorgen dat ze niet verdrinken tijdens hun poging om de Middellandse Zee naar Lampedusa of een ander eiland in Zuid-Europa over te steken.”
In de installatie toont Kilpper persoonlijke bezittingen van vluchtelingen die op het strand van Lampedusa achtergebleven zijn. De vuurtoren verwijst bovendien naar twee echte vuurtorens: die van Alexandria, een van de Wereldwonderen uit de Oudheid, en de toren op Capo Grecale (Lampedusa) vandaag. Gericht naar het Europese continent vervult deze laatste geen enkele rol voor de vluchtelingen.
In de afgelopen jaren heeft Kilpper verschillende modellen van zijn Lighthouse for Lampedusa gebouwd, met name in Reggio Emilia (2008), Villa Romana in Firenze (2009) en Napels (2010). Elke keer past hij grootte en vorm aan de plaats aan.
De vuurtoren die deze zomer in Brussel staat, reist in september verder naar Kunsthaus Dresden in Duitsland.

‘A Lighthouse for Lampedusa’ is een samenwerking tussen BOZAR, European Cultural Foundation, Goethe-Institut Brüssel en Istituto Italiano di Cultura di Bruxelles.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Bozar Studios
PSK Ravensteinstr. 23
1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 19 juni 2016 tot 31 augustus 2016
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs gratis
Organisatie Goethe-Institut Brüssel
Contact tonie.dewaele@bruessel.goethe.org
Trefwoorden VisualArts, VLN15
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier