U bent hier:

60 jaar onafhankelijkheid van Congo, 60 werken van Congolese hedendaagse kunst

Tentoonstelling Schilderkunst

"Afrika zal zijn eigen geschiedenis schrijven en het zal een geschiedenis van glorie en waardigheid zijn."

Deze eerste veiling over het thema hedendaagse Congolese kunst heeft als hoofdthema de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo. Stanley's veiling presenteert bij deze gelegenheid een collectie hedendaagse Congolese schilderijen en foto's uit de Lumumba-bibliotheek. De kunstenaars bieden ons hier hun visie op dit historische en mythische karakter dat de geschiedenis van de DRC heeft getekend. Een soort "Afrikaanse Che Gevara". Ook andere schilderijen met verschillende thema's, maar altijd met als thema het Congolese leven, zijn in deze verkoop opgenomen.

De werken worden vanaf 27 juni niet ver van het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren tentoongesteld. (Tussen de 4 armen van Tervuren en de luchthaven van Zaventem: Kouterveldstraat 2.1831 Diegem). Deze tentoonstelling zal niet alleen een gelegenheid zijn om de werken te waarderen, maar ook een ruimte voor uitwisseling over de Congolese identiteit.
De verkoop vindt plaats op 30 juni om 18.30 uur in de galerie en op het internet of telefonisch (www.stanleysauction.com en op het Drouot Digital platform na registratie).

De kunstenaars en hun werken

De traditie van de populaire schilderkunst wordt vandaag de dag beroemd en internationaal erkend dankzij schilders als Moke (vader) en Chéri Samba (wiens beroemde monumentale werk over de Matonge-wijk aan de ingang van de Porte de Namur bij iedereen bekend is). Onder deze beroemde kunstenaars besloten een twintigtal opkomende of bevestigde kunstenaars deel te nemen aan deze verkoop en schonken 50% van de opbrengst aan de financiering van de collectie historische boeken, archieven en foto's die deel uitmaken van het Lumumba Bibliotheekfonds.
Vier generaties populaire schilders zijn betrokken bij dit project: Master Moke, "de papa's", de leerlingen van de grote meesters en de nieuwe generatie van de Kinshasa-school. Onder hen zijn namen als Ange Kumbi, Cheri Benga, Moke fils, JP Kiangu of Sam Ilus, onder andere. Deze schilderijen en foto's zijn geschat op 150 tot 10.000 euro. De geselecteerde werken zijn in verschillende instellingen tentoongesteld. Universiteit Antwerpen, in het kader van het symposium over Raoul Peck en de iconografie van Lumumba; in de Halles Saint Géry, op de tentoonstelling "KONGO POKER"; in het Combat cultuurcentrum, in Piano Fabriek en in het Molière theater. In het kader van het Lumumba Library Matonge Art Project zijn de bars van Matonge dankzij de aanwezigheid van deze collectie omgevormd tot kunstgalerieën en hebben ze een levendig en populair karakter gegeven aan deze werken.

Over de Bibliotheek

Philip Buyck, afgestudeerd in filosofie en filologie aan de Universiteit Antwerpen, startte het Lumumba Bibliotheekproject toen hij in 2005 in Matonge aankwam. Vijftien jaar later bevat de Collectie ongeveer 10.000 werken van allerlei aard (boeken, tijdschriften, kranten, films, enz.) over de voormalige Afrikaanse koloniën en de dekolonisatie in het algemeen. In 2018 werd de Lumumba-bibliotheek door The Word Magazine geselecteerd als een van de tien beste gespecialiseerde bibliotheken in België op het gebied van de geschiedenis van Congo. De Lumumba Bibliotheek loopt ook voorop in de beweging om de openbare ruimte te dekoloniseren. In 2005 werd de campagne gelanceerd voor een Lumumba-plein met de slogan: een PLace Lumumba in Brussel, waarom niet? Dit leidde in 2018 tot de naamgeving van de Patrice Lumumbastraat in Charleroi en het Patrice Lumumbaplein in Brussel.

Historische gebeurtenis die weerklank vond in de internationale pers Vier jaar geleden deed de bibliotheek een beroep op kunstenaars uit Kinshasa, wat resulteerde in de betreffende collectie schilderijen.

Gesproken talen : Frans

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar online
nvt
1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: dinsdag 30 juni 2020
Reservaties
  • Bel naar + 32 477 62 12 74
Contact info@stanleysauction.com
Trefwoorden 1000online, VariaCoronaproof
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier