U bent hier:

39e Internationaal Filmfestival Gent

Festival Meerdere filmgenres

Voor de 39e editie van het Filmfestival Gent wordt het festival ten dele afgebakend als een CRIME SCENE: het thema misdaad is de rode draad door het programma. Voor alle duidelijkheid: Filmfestival Gent wordt geen festival van de misdaadfilm, wel komt het genre aan bod in zo veel mogelijk onderdelen van het programma. Bekijk CRIME SCENE als een eenmalig parcours naast onze vaste parcours.
'Misdaad in de breedste betekenis van het woord biedt niet alleen een inkijk in de menselijke ziel maar is ook een van de rijkste inspiratiebronnen van cineasten van alle tijden', licht artistiek directeur Patrick Duynslaegher toe. 'Het is een bonte verzameling van allerlei genres en subgenres (politiefilm, gangstersaga, film noir, rechtbankdrama, gevangenisfilm, psycho-thriller, spionageprent, politieke thriller, etc.). Criminaliteit duikt ook op in de meest diverse cinema: van zuivere genre-oefeningen tot radicale auteurscinema. En door de jaren heen blijft het filmmakers en publiek eindeloos fascineren.'

Het is nog te vroeg om nu al een lijst van geprogrammeerde films te onthullen, maar één titel die we er willen uitlichten sluit alvast aan bij het leidmotief van deze 39e festivaleditie: Cesare Deve Morire van Paolo en Vittorio Taviani, eerder dit jaar de winnaar van de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. De legendarische Italiaanse veteranen tonen de voorbereiding en de uiteindelijke opvoering van het Shakespeare stuk 'Julius Caesar' door de gedetineerden van de zwaar bewaakte Rebibbia gevangenis in Rome. Via de opvoering van het stuk komen natuurlijk de opgekropte gevoelens en frustraties van de gevangenen boven water.

De regisserende broers hebben meesterwerken uit de Italiaanse cinema op hun naam als Allonsanfan (1974), Padre Padrone (1977), La Notte di San Lorenzo (1982) en Kaos (1984). Het festival is dan ook zeer vereerd en verheugd dat Paolo en Vittorio Taviani hebben toegezegd om hun nieuwste film op het festival te komen voorstellen.

Het festivalteam neemt zich voor om het publiek een ijzersterk competitieluik aan te bieden _ hoe ijzersterk, daar zal een internationale jury over oordelen. Zonder nu al te weten of er ook misdaad georiënteerde films in deze sectie zullen belanden, hebben we ons toch al verzekerd van een echte kenner onder de juryleden. Het eerste lid van de jury dat we u kunnen voorstellen is de befaamde Vlaamse misdaadauteur Bavo Dhooge. Met thrillers als 'Sioux Blues', 'Stiletto Libretto' en 'Sunset Bay' groeide hij uit tot een van de meest gelezen en bejubelde van de Vlaamse misdaadauteurs. 'Swingend proza en internationale klasse', zo luidde het verdict van expert Fred Braeckman.

Bavo is alvast vertrouwd met het Filmfestival Gent: zijn kortfilm Warmwatervissen werd er vertoond en in een van zijn verhalen is het festival zelfs het toneel van een moord.

Het thema misdaad beperkt zich niet alleen tot het filmluik maar wordt ook doorgetrokken tot de muziekevenementen dit jaar. Zo zal de Italiaanse componist Pino Donaggio op het World Soundtrack Awards Concert de Lifetime Achievement ontvangen. Wie Pino Donaggio zegt, denkt natuurlijk meteen aan zijn afwisselend lyrische en spottend macabere muziek voor de thrillers van Brian De Palma: Carrie, Home Movies, Dressed to Kill, Blow Out, Body Double, Raising Cain. Hun nieuwste samenwerking, Passion, zou eind dit jaar in de bioscoop moeten komen.

De hoofdattractie op het World Sountrack Awards Concert wordt de befaamde Amerikaanse componist James Newton Howard. Onder zijn meer dan honderd scores tellen we er zeven voor regisseur M.Night Shyamalan (o.a. The Sixth Sense, Unbreakable en The Village) en zes voor regisseur Lawrence Kasdan (o.a. Wyatt Earp en Grand Canyon). Howard componeerde ook de muziek voor blockbusters als Pretty Woman, King Kong, Batman Begins en meest recent de fenomenale kaskraker The Hunger Games.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kinepolis Gent
Ter Platen 12
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 9 oktober 2012 tot 20 oktober 2012
Prijs
Voorstellingen VOOR 18u: € 7 (standaard), € 6 (reductie) - Voorstellingen NA 18u: € 10 (standaard), € 8 (reductie) - 5 rittenkaart: € 35 - 10 rittenkaart: € 60 - Abonnement**: € 330 - Reductietarief geldt voor jongeren –26, werkzoekenden, andersvaliden, 55-plussers, ING-kaarthouders, houders van een lerarenkaart, UGent personeelsleden, Knack Clubkaarthouders en Delhaize Pluskaarthouders - **Geeft toegang tot alle filmvoorstellingen met opening en slot, behalve speciale evenementen
€ 10,0
Organisatie Film Fest Gent (vzw Internationaal Filmfestival van Vlaanderen)
Contact info@filmfestival.be
http://09/242.80.60
Links