U bent hier:

100 jaar 'Impressies van Spanje'

+1 punt

Concert Folk en wereldmuziek

Federico Garcia Lorca (1898-1936) werd bij leven de beroemdste dichter en toneelschrijver van Spanje. Hij is ondertussen de méest vertaalde Spaanse auteur, Cervantes niet uitgezonderd.
“Impresiones y Paisajes” is de eerste publicatie ooit van Lorca. In “Impressies van Spanje” , geschreven tussen 1916 en 1918, ziet de lezer een dichter geboren worden. Het is een machtige evocatie van een prachtig land door hun meest geliefde dichter. In zijn debuut maakt de jonge Lorca als het ware stillevens met woorden. Onder leiding van zijn leraar Martin Dominguez Berrueta maakt hij in 1916 twee studiereizen door Spanje. Zijn indrukken bundelt Lorca in het boek “Impresiones y Paisajes” dat in 1918 verschijnt.
Het is Lorca’s eerste gooi naar de eeuwigheid ! Zijn talent werd onmiddellijk (h)erkend door de toonaangevende critici van zijn tijd. Met dit eerste succes legde hij de basis voor de schitterende carrière die zou volgen…een carrière die jammer genoeg géén 20 jaar zou duren.
Lorca schreef proza, poëzie en toneelstukken, was schilder en tekenaar, een enthousiast etnomusicoloog, hij speelde gitaar en piano, kon zingen en acteren, en was ook nog mimespeler.
Zijn werk inspireerde artiesten als Leonard Cohen (Take this Waltz), Mikis Theodorakis én Tim Buckley.
Zij die hem gekend te hebben waren het erover eens dat hij naast een veelzijdige begaafdheid ook enorm veel charme had. Hij wist verbluffend goed met mensen om te gaan en legde daarbij steeds een flinke dosis humor aan de dag. Velen raakten betoverd door deze aanstekelijke causeur en levenskunstenaar.

In 1936 maakte een vuurpeleton van Spaanse fascisten op gruwelijke wijze een einde aan zijn leven. Zijn dood, aan het begin van de burgeroorlog, betekende voor het Spanje van die tijd het einde van alle illusies. De verfijning en de hoop maakten definitief plaats voor jaren van brutaliteit.
In het Spanje van Franco bleef Lorca’s naam taboe. Pas toen de dictator er in 1975 het bijltje bij neerlegde, werd het mogelijk openlijk over Lorca te spreken.

Met deze muziektheaterproductie vieren we de 100ste verjaardag van het begin van een briljante, doch veel te korte carrière. We bundelen Flamenco (wist u al dat Lorca bepalend geweest is voor dit genre ?) met woord en beeld…en méer muziek.

“Impressies van Spanje” is muziek, woord en beeld
Regie Walter Janssens (Kommilfoo, Ultima Thule, Lucas Vandertaelen, The Primitives, LAIKA, het Vernieuwd Gents Volkstoneel, Radio 1 (Piazza), enz..
Woord : Bob de Moor
Flamencogitaar : Myrddin
Trompet : Bart Maris
Flamencozang : Esteban Murillo
Flamencodans : Ana Llanes

Met de gewaardeerde medewerking van La Barraca vzw : www.labarraca.be
Een initiatief van La Barraca vzw : www.la-barraca.be

(*) Dit initiatef biedt twee naamgenoten eindelijk eens de kans de krachten te bundelen : het gelauwerde Gentse theatergezelschap La Barraca werkt samen met initiatiefnemer/producent La Barraca. Inderdaad, LA BARRACA heeft álles te maken met Federico Garcia Lorca. Het was het reizend theatergezelschap waarmee Lorca aan het begin van de jaren ’30 door Spanje trok om klassiek theater te brengen in de arme, geïsoleerde streken van het land. Daar waar cultuur een nobele onbekende was. In de gezaghebbende biografie van Ian Gibson over Lorca komt tot uiting dat de periode met La Barraca de gelukkigste periode uit zijn korte leven was.

*MIX & PODIUMHOPPER

Tijdens het seizoen 2017-2018 kan je kiezen voor een à la carte abonnement. Kies uit verschillende concerten en stel zelf je gepersonaliseerde *MIX samen. Op die manier geniet je van een extra mooie korting.

Let wel op het *MIX label ! Niet alle concerten komen dus in aanmerking!

Mini*MIX = Vanaf 3 concerten => 10% korting
Midi*MIX = Vanaf 5 concerten => 15% korting
Maxi*MIX = Vanaf 9 concerten => 20% korting

Oktober = Podiumhoppermaand

Bij aankoop van een *MIX-abonnement ontvang je daarenboven een Podiumhopper.

Bij aankoop van een abonnement vóór eind september ontvang je begin oktober een Podiumhopper of 5 waardebonnen (in de vorm van codes) van elk €5. Je ontvangt deze codes per mail begin oktober. Hiermee kan je op bezoek gaan bij onze culturele buren NTGent, Vooruit, De Bijloke, Handelsbeurs en Opera/Ballet Gent.

De codes kan je online of aan het bespreekbureau van de deelnemende huizen gebruiken. Dit kan enkel voor tickets die je bestelt in de maand oktober. Je kan uiteraard wel je keuze maken uit voorstellingen van het hele seizoen.

*MIX-concerten : 05/10 Kasai Allstars (DR Congo); 14/10 The City’s Song (Gent-Ramallah); 19/10 Ialma (Galicië); 25/10 Garasi Seni Benawa (Java); 28/10 Houria Aichi (Algerije); 02/12 Me Gusta el Tango (Circacinco); 21/12 BRASSOLOGIE #02; 27-28/01 DJANGOFOLLLIES 2018 (combiticket); 22/02 Me la Amargates Tu (Sefardisch); 22/03 100 jaar Impressies van Spanje (F.G. Lorca); 05/04 Duarte(Fado); 17/05 Xenitia (ft. Katerina Fotinaki) en … en er volgen er nog …

OPGELET : *MIX-abonnementen enkel aan de balie van UITBUREAU of telefonisch 09 233 77 88

Praktisch

donderdag 22 maart 2018

deuren 19:30
concert 20:00

Tickets: € 17 (vvk) | € 20 (adk)
UITPAS: € 14 (vvk) | € 17 (adk)
UITPAS kansentarief: € 4,00

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar De Centrale
Kraankindersstraat 2
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 22 maart 2018
Prijs
Basistarief: 20,00 €; adk: 20,00 €; vvk: 17,00 €; adk UiTPAS: 17,00 €; vvk UiTPAS: 14,00 €

€ 20,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 4,0

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie De Centrale
Contact decentrale@gent.be
+32 9 2659828
Trefwoorden UiTPAS Gent, Strijd mee voor vrede

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS