U bent hier:

Vroenhoeve

Locatie Monument

Lange tijd bleef deze historische hoeve onder de periscoop van historici of heemkundigen. Was dit toe te schrijven aan het feit dat haar juiste geschiedenis moeilijk te achterhalen was of door de vaststelling dat de tand des tijds ook haar architectonische waarde flink had aangetast?
Zoals tal van historische panden heeft ook deze oude vierkantshoeve haar aandeel gekregen van branden en verbouwingen die een aanzienlijk deel van haar authentiek karakter vernietigden. In 1972 kwam hierin echter een kentering ten goede. De huidige eigenaars kochten het pand dat in de late jaren 60 al deels tot "fermette" was verbouwd. Met alle gevolgen van dien. Het was noodzakelijk om helemaal te herbeginnen.

Zorgvuldig werd gezocht naar de juiste bouwmaterialen en architectonische details. Toen omstreeks 1985 ook de aanpalende schuur kon worden aangekocht, lag de weg open voor een volledige reconstructie met behoud van alles wat nog gered kon worden, maar vooral met het doel om het karakter van het totale complex in ere te herstellen.

Na meer dan veertig jaar restauratie en verbouwingswerken kon ook de omgeving worden aangepakt. Er kwam een verzorgde tuin met oude boomgaard, schapenweides en een deel bebossing, overeenstemmend met wat er op oude kaarten nog te zien was. Hierdoor ligt het historisch pand nu midden in een oase van rust en een zee van groen. Een bezoek meer dan waard!

Info

Waar Dorpstraat 266
3060 Bertem

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Trefwoorden omd-2017-official