U bent hier:

Unieke ambachtskapel

Locatie

Regelmatig ontdekken nieuwe bezoekers deze verborgen parel in de stad. Ze is gelegen in de Keizerstraat, niet ver van het Rockoxhuis en staat ook bekend als Sint-Annakapel of Droogscheerderskapel.
In 1513-14 werd ze als ambachtskapel en statussymbool gebouwd door de lakenbereiders of droogscheerders. Ze bevond zich toen al in wat we zouden kunnen noemen de Antwerpse kunstenaarsbuurt. De vaders van beroemde kunstenaars als Joos Van Cleve en Frans Hals waren overigens droogscheerders en woonden in de onmiddellijke buurt van de Keizerskapel
In het midden van de zeventiende eeuw onderging de kapel een barokke renovatie. Grote namen uit de geschiedenis van de Antwerpse beeldhouwkunst vind je ook hier terug: Verbrugghen, Quellinus, Colyns de Nole, Kerrickx, om er maar enkele te noemen. Het gotische stergewelf kwam ook in die periode tot stand. Het werd in 1670 geschonken door een dame die in het klooster ging. Ze kocht zich hier letterlijk en figuurlijk de hemel. De relikwie van de Heilige Liborius, verworven in 1674, werd toen al een publiekstrekker. De middelen die zijn offerblok opleverden werden geïnvesteerd in de verdere decoratie van de kapel. Onder meer een prachtige vloer (1680) en een barok portaal zijn daar nog steeds de zichtbare getuigen van. Dit zijn maar enkele verhalen uit de rijke geschiedenis van de kapel in de barokperiode.
In de 18de eeuw werd de kapel een tijdlang gesloten onder het Franse Concordaat. In 1800 heropende ze voor de katholieke eredienst als hulpkapel van de naburige St.-Carolus Borromeuskerk. Ze werd op dat moment privé-eigendom en onderging een neogotische renovatie. De muurschilderingen van toen werden bij de renovatie grotendeels opnieuw overschilderd.
De glasramen van Leopold Pluys zijn wel nog zichtbaar. Er werden ook tal van cenotafen en epitafen aangebracht die verwijzen naar de privé-eigenaars.
In 1899 kwam de kapel in het bezit van de Witte paters van Afrika, die het klooster ernaast bewonen, maar sinds 1989 is ze opnieuw in privéhanden.
In 2012-2013 vierde de kapel haar vijfhonderdjarig bestaan. Een brand, ontstaan in de crypte, op de nationale feestdag 21 juli 2012 gooide letterlijk roet in het eten. Het rampenplan van de stad werd afgekondigd en opgevolgd. Het gebouw stond bijna een jaar in de steigers voor een nieuwe renovatie.
En na een jaar was de kapel opnieuw open voor bezoekers, volledig gerestaureerd in haar oorspronkelijke staat. Dit dankzij de samenwerking van de vzw Keizerskapel met de stad Antwerpen, architect Rutger Steenmeijer en Madeleine Manderyck (Agentschap Onroerend Erfgoed). Spectaculair was de reiniging van de crypte en de Sint-Annagang die een letterlijk een ‘peeling’ kregen. Ook de rest van de kapel kreeg een ‘make over’.
Het toeristisch paneel van de stad Antwerpen heeft al vele Antwerpenaren en toeristen de weg naar de kapel gewezen.
Momenteel is het in de eerste plaats een museum. Dit zal in de nabije toekomst steeds meer vorm krijgen in tentoonstellingen. Case-studies waarbij onbekende Vlaamse meesters vanaf de 15de tot de 17de eeuw te gast zijn werden intussen een constante. Recent bijvoorbeeld een belangrijk modello van P.P. Rubens uit 1611, dat de “Hemelvaart van Maria” voorstelt en wereldwijde respons kreeg. Maar ook het enige nog bekende werk van de “Meester van de Anna-legende “(eind 15de-begin 16de eeuw) in privéhanden is verbleef er enkele maanden. En op dit moment, in het kader van het Bosch-jaar, is er zelfs een “Ecce Homo” (16de eeuw) uit de omgeving van Jeroen Bosch een heel jaar te gast. Eerstdaags tenslotte zal een belangrijke selectie uit het oeuvre van Rubensleerling Erasmus II Quellinus (1607-1678) het kunstpatrimonium van de Keizerskapel komen aanvullen.

Daarnaast wordt de kapel verder (op aanvraag) gebruikt voor erediensten: huwelijken, dopen, begrafenissen, maar ook voor concerten, congressen, vergaderingen, tentoonstellingen en evenementen.
Het gebouw openstellen voor een zo groot mogelijk publiek met respect voor het religieuze karakter ervan bovenop haar uitstraling als cultureel erfgoed blijft ons hoofddoel.

Info

Waar Keizerstraat 21-23
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Voorzieningen op deze locatie:

  • Voorzieningen voor rolstoelgebruikers
info@keizerskapel.com
Trefwoorden Klassieker, Open Monumentendag 2016, infopunt