U bent hier:

Sint-Jansbergklooster

Locatie Monument

Het Sint-Jansbergklooster werd gesticht in 1329 door de Heer van Diest en diens tweede vrouw, Johanna van Vlaanderen. Het bestaat uit een indrukwekkend ommuurd complex met gebouwen uit de 17e tot 19e eeuw en ligt op een heuvel, omringd door velden en boomgaarden. Dit kartuizerklooster ligt midden in een Engels park van 4 hectare.
In de 14e-15e eeuw werd het klooster uitgebouwd in een overgangsstijl van de gotiek naar de renaissance. Nadat het in 1528 deels verwoest werd door de troepen van Willem van Oranje, startte in 1602 de heropbouw van de kloostergang en het gasthof. In de kloostertuin staat de rest van een kleine kerk, in de weiden voor het klooster staat een prachtige gotische kapel.

Sinds april 2018 wordt het klooster uitgebaat door een nieuwe eigenaar, kreeg het een grondige opknapbeurt en kunnen hier uiteenlopende evenementen georganiseerd worden. Trouwfeesten, seminaries, bedrijfsfeesten, vergaderingen, … de mogelijkheden zijn enorm en zij ontvangen u dan ook graag voor meer informatie.

Omdat het grote publiek ook de kans moet krijgen om al dit moois te bewonderen, stellen ze op zondag het Sint-Jansbergklooster open voor alle nieuwsgierigen. Op zondag 9 september van 11u tot 18u heten zij u welkom om het volledige kloostergebouw te bezichtigen. Om te bekomen van de indrukken, kunt u genieten van het unieke uitzicht op het terras van de brasserie.

Info

Waar Sint-Jansbergstraat 9
3545 Zelem (Halen)

Hoe geraak ik hier?

Openingsuren
  • Zondag van11:00tot18:00
info@sint-jansbergklooster.be
Trefwoorden owner-omd-2018, Herbestemming en restauratie, Europees thema, Brochure gratis, Religieus erfgoed, Infopunt, beschermd monument, Reservatie verplicht, Open Monumentendag 2018, omd-2018-official