U bent hier:

Sint-Hermescrypte

Locatie Monument

De Crypte van Ronse is uniek in België en mag je dus in geen geval missen.
De Crypte is in West-Europa een typisch verschijnsel van de Romaanse architectuur en dient als bewaarplaats voor de relikwieën van een plaatselijke heilige. Voor Ronse is dat de heilige Hermes, patroon van de zenuw- en geesteszieken.
In de middeleeuwen was Ronse een belangrijk religieus centrum. Bedevaarders kwamen van heinde en verre om hulp en genezing te vragen. Sint-Hermes wordt afgebeeld als een Romeins officier op zijn paard. Boven het schrijn in de Sint-Hermeskerk staat zijn levensgroot ruiterstandbeeld. De crypte is een uniek staaltje van architecturale eenheid. Het elfde-eeuwse bouwwerk telt 32 zuilen, heeft prachtige muren in natuursteen, een verborgen grafkamer en een waterput met badkamers voor de zieke bezoekers.

Bij een bezoek krijg je niet alleen een overzicht van de bouwgeschiedenis van de Crypte maar ook van de verschillende fasen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing.

Info

Waar Sint-Hermesstraat
9600 Ronse

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Openingsuren
  • Zondag van10:00tot18:00

Voorzieningen op deze locatie:

  • Voorzieningen voor rolstoelgebruikers
Trefwoorden religieus erfgoed, beschermd erfgoed, Klassieker, Open Monumentendag 2016, klassieker, Voor families, Archeologie, Europees thema, Brochure gratis, Infopunt, beschermd monument

Agenda

Toon volledige agenda van Sint-Hermescrypte