U bent hier:

Provincieraadsgebouw - CIAP

Locatie

Na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd het land in provincies ingedeeld. Hasselt haalde het van Maastricht en werd de hoofdstad van Limburg. Een eigen provincieraadszaal drong zich op, maar de eerste steenlegging gebeurde pas in 1896. Na enkele woelige bouwjaren werd het provinciehuis in 1906 in gebruik genomen.
Het gebouw moest macht en glorie uitstralen. Een veelheid aan decoratie en het gebruik van verschillende steensoorten geven de voorgevel een overdadig karakter. Ook aan de binnenzijde van het gebouw worden rijke bouwelementen niet geschuwd. De trappenhal en de gerestaureerde provincieraadszaal zijn de blikvangers. De verbondenheid die het bestuur wilde nastreven met het rijke verleden van de jonge staat en de provincie is daarbij nooit ver weg.

Het gebouw werd in 1980 erkend als beschermd monument. In 1992 verhuisde het provinciebestuur en nam de Rechtbank van Eerste Aanleg haar intrek. Na een eeuw het toneel te zijn geweest van politieke debatten, administratie en rechtspraak is het gebouw sinds oktober 2014 een toonplek voor hedendaagse kunst.

Info

Waar Lombaardstraat 23
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

Openingsuren
  • Woensdag - vrijdag van11:00tot18:00
  • Zaterdag - zondag van13:00tot17:00
Trefwoorden Herbestemming en restauratie, Open Monumentendag 2016, beschermd erfgoed, herbestemming en restauratie