U bent hier:

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Tongeren

Locatie Monument

Stad en wijde omgeving worden gedomineerd door de robuuste gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontegensprekelijk is dit één van de mooiste religieuze bouwwerken die ons land rijk is.
BASILIEK
Meer dan 300 jaar waren nodig om dit prachtig monument te voltooien. Het interieur is uitermate rijk aan kunstschatten. Bekendst is ongetwijfeld het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren Oorzaak Onzer Blijdschap, dat dateert van omstreeks 1479.

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte is al eeuwenlang een belangrijk pelgrimsoord. Ook vandaag leeft deze traditie nog steeds verder in de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten en de toning van de relieken.

TESEUM
Relieken en kerkschat kregen sedert 2016 een schitterend onderkomen in het TESEUM, dat gehuisvest is in de kloostergang van de Basiliek. Vanaf najaar 2018 wordt dit uitgebreid met de archeologische site onder de Basiliek, waar 20 eeuwen geschiedenis van stad en kerk geïllustreerd worden.

Info

Waar Stadhuisplein
3700 Tongeren

Hoe geraak ik hier?

Openingsuren
  • Maandag - zondag van9:00tot17:00
jan.jaspers1@telenet.be
Trefwoorden owner-omd-2018, Europees thema, Religieus erfgoed, Brochure gratis, beschermd monument, Open Monumentendag 2018