U bent hier:

Nationaal Tabaksmuseum

Locatie Museum of galerij

Ga mee op een mysterieuze reis doorheen de rijke en onvoorstelbare tabaksgeschiedenis. Na een grondige inhoudelijke vernieuwing in 2014 staat het museum vier jaar lang voor een groot stuk in het teken van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog: 'No Smoke - No Soldier'.
Het was Columbus die de indianen het magische bruine kruid in brand zag steken. Daarna vond tabak zijn weg naar Europa, niet alleen als genotsmiddel, maar ook als medicijn.

De Wervikse regio werd in de 20ste eeuw het centrum van de tabaksteelt in België. Wie kent niet de vermaarde ‘Wervikschen toebak’? Logisch dan ook dat je hier het Nationaal Tabaksmuseum vindt.

Roken, snuiven en kauwen in woord en beeld

In het museum leer je hoe de tabak de wereld veroverde en worden zo goed als alle facetten van de rijke tabakscultuur geïllustreerd. De collectie is stilaan indrukwekkend te noemen en telt intussen meer dan 12.000 (!) stukken.

Je krijgt er de meest merkwaardige voorwerpen te zien om te roken en vuur te maken. Maar ook vergeten vormen van tabaksgebruik (denk bv. aan snuiven en 'chiquen') komen aan bod. Spannende smokkelverhalen kruiden je bezoek en brengen je terug naar de tijd van blauwers, grenzen en douaniers. Bij het zien van onze fraaie verzameling tabaksreclamepanelen van verdwenen sigarettenmerken word je misschien wel wat nostalgisch. En uiteraard mag het educatieve/preventieve luik niet ontbreken tijdens je bezoek. Kortom, een boeiende en leerrijke ervaring dankzij de uiteenlopende invalshoeken!

In het museum voelt de niet-roker zich geen paria en verstokte rokers dienen zich eventjes te onthouden …

Sfeervol kader

Het Tabaksmuseum, opgericht in 1987, vond een onderkomen in de bijgebouwen van de beschermde 18de-eeuwse Briekenmolen. In 2003 kreeg het museum er een nieuwe vleugel bi,j wat het een compleet nieuw gezicht gaf. Een prikkelende combinatie van authenticiteit en strak modernisme. In 2014 onderging het museum een volledige metamorfose met het oog op de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I.

Info

Waar Koestraat 63
8940 Wervik

Hoe geraak ik hier?

Openingsuren
  • Dinsdag - vrijdag van10:00tot12:00van14:00tot18:00
  • Zaterdag - zondag van14:00tot18:00

Voorzieningen op deze locatie:

  • Voorzieningen voor rolstoelgebruikers