U bent hier:

Menclub De Verzameling

Locatie Sportcentrum

Nieuwe menclub De Verzameling (ZAM) in Kortenaken.
Op 19 oktober 19 hield deze nieuwe club haar startvergadering in Velpezicht te Hoeleden. Zestien menners dienden zich aan om de clubwerking en de toekomstige activiteiten te bespreken.

Waarom heet de menclub “De verzameling”?

Verzameling heeft een betekenis die iedereen kent, namelijk mensen die bijeenkomen, paarden die bijeenkomen enzoverder, maar heeft daarenboven in de paardensport een bijkomende bijzondere betekenis: “De Verzameling is het bereiken van het toppunt van dressuurmatig rijden waarbij het paard in evenwicht, gedragen en krachtig tot uitstraling komt.”

Onze club wil beide facetten van deze term belichten: Stimuleren dat mensen bijeenkomen en gezellig samenzijn en paarden aanleren om blij en vrolijk tot uitstraling laten komen.

Wat is ZAM van plan?

De bloesemtochten: Voor de zesde keer zullen we in april onze streek promoten, samen met de gemeente Kortenaken en de provincie Vlaams-Brabant. Iedereen kan dan meerijden op een koets om te genieten van de bloesems tussen de boomgaarden. Inschrijven bij de gemeente. Wees er op tijd bij want ieder jaar zijn er meer aanvragen dan plaatsen.

We gaan ook wedstrijdmennen. Dit is de oudste en één van de meest veeleisende paardensporten. Voor deze sport worden de paarden ingespannen voor een wedstrijdkoets. Naargelang het aantal paarden en de wijze waarop ingespannen wordt spreken we van vierspan, tweespan, enkelspan en tandem zowel voor paarden als pony’s. In de wedstrijden zijn er verschillende proeven: een dressuurproef, een uithoudingsproef (marathon genaamd) en een vaardigheidsproef. Tijdens de dressuurproef wordt het gespan beoordeeld op regelmatigheid, harmonie en ongedwongenheid van de bewegingen alsook op de samenwerking tussen de paarden/pony’s onderling. Tijdens de marathon dient zo snel mogelijk een opgelegd parkoers met vaste hindernissen te worden afgelegd. De vaardigheidsproef bestaat erin zo snel mogelijk een omloop, afgebakend met kegels, af te leggen zonder de kegels te raken.

Elk jaar organiseren we een nationale wedstrijd in Kersbeek, die meetelt voor het VLP-kampioenschap. De toegang is gratis en het is telkens een gezellige bijeenkomst van paardenliefhebbers, supporters en de Kersbekenaren.

Geregeld maken de leden ook uitstappen in andere regio’s langs prachtige bewegwijzerde paden en sluiten we af met een etentje.

Volgend jaar organiseren we de derde nationale open trainingsdag: drie toptrainers geven aan elke deelnemer een persoonlijke coaching in de drie onderdelen van onze sport: dressuur, vaardigheid en marathon. Er komen menners uit gans België. Iedereen kan gratis komen kijken en dit is een ideale gelegenheid om onze sport te leren kennen.

En dan zijn er nog de wekelijkse trainingen op dinsdagavond. Individuele menners of menners met trainer komen dan oefenen. Ook daar is iedere toeschouwer welkom. Binnenkort beschikken we ook over een nieuwe vergaderplaats op het terrein. Iedereen welkom voor een babbel en een drankje.

Om de paar jaar organiseren we menbrevet-examens, want een menbrevet heb je nodig voor de wedstrijden.Je kan onze activiteiten volgen via de website: www.mczam.be , die over enkele weken online zal zijn.

En bij interesse om bij ons te mennen of voor bijkomende informatie kan je terecht bij onze secretaris Filip De Smet filipdsmt@gmail.com

Onze activiteiten gaan door op ons oefenterrein van Kersbeek in de Doddelbergstraat.

Info

Waar doddelbergstraat thv 16
3470 Kortenaken

Hoe geraak ik hier?

filipdsmt@gmail.com
Trefwoorden paardensport, mennen, koetsen, koetsenrit, paarden dressuur