U bent hier:

Kasteel Gevers

Locatie Monument

Ooit was dit complex het buitenverblijf van de rijke industriëlenfamilie Gevers. Na de Eerste Wereldoorlog verkocht zij het aan de Duffelse kloostergemeenschap. Die bouwde het kasteel om naar een ziekenhuis voor psychiatrische patiënten. Ook de kasteeltuin kreeg een hospitaalfunctie. Daarover lees je meer onder de rubriek: ‘Campus Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel’.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw verschillende keren opgeëist. In 1946 kreeg Kasteel Gevers een nieuwe invulling. Een halve eeuw lang deed het dienst als onderwijsinstelling voor verpleegkundigen.

In 2006 kreeg het gebouw een museumfunctie. ‘Het Gasthuis' etaleerde negen jaar lang een collectie rond verpleging en verzorging. Het museum ging eind december 2015 dicht. Momenteel lopen er regelmatig tentoonstellingen in het gebouw. Dat is ook het geval op deze Open Monumentendag.

Op 10 september opent het kasteel de deuren voor twee tijdelijke tentoonstellingen: ‘Made in Duffel, editie 2’ en ‘De Duffelse Ballonnekensstoet’. Beide expo’s lopen tot en met 15 oktober en zijn elke zondagnamiddag open. Voor kinderen is er een knutselatelier.

De expo 'Made in Duffel, editie 2' toont kunstwerken van de kunstenaars en fotografen van de Pelicaen, Hondiuskring, Kruidentuin 't Zijp en foto-kunst-duffel. 'De Duffelse Ballonnekensstoet' toont foto's en praalwagenonderdelen over deze Duffelse traditie. Er is ook aandacht voor de Duffelse reuzen. De expo gebeurt m.m.v. de Vrienden van het Duffelse erfgoed, Volskunstgroep De Moeffeleer en de Duffelse heemkring.

Info

Waar Rooienberg 21b
2570 Duffel

Hoe geraak ik hier?

Trefwoorden owner-omd-2017, Kasteel, Brochure gratis, Infopunt, Open Monumentendag 2017, Voor families, omd-2017-official