U bent hier:

IJskelder Groot Park

Locatie

Binnen het thema ‘Herbestemming en Restauratie’ stellen Regionaal Landschap Dijleland vzw en de respectievelijke eigenaars tijdens Open Monumentendag uitzonderlijk de deuren van twee recent gerestaureerde ijskelders in Bierbeek open.
IJskelders waren de diepvriezers avant-la-lettre. In veel kasteeldomeinen vind je nog -dikwijls vervallen- exemplaren terug. Sinds de tweede wereldoorlog zijn de meeste van deze ijskelders echter in onbruik geraakt. Vleermuizen zoeken deze ondergrondse schuilplaatsen echter graag op als overwinteringsplaats. Het is er lekker koel, vochtig en rustig. En dat is van levensbelang voor vleermuizen.
Afgelopen winter restaureerde Regionaal Landschap Dijleland de historische ijskelders van het Vijverhof (Korbeek-Lo) en het Groot Park (Lovenjoel). Beide ijskelders, op een boogscheut van elkaar gelegen in de vallei van de Molenbeek, kregen na restauratie een herbestemming als winterverblijfplaats voor vleermuizen. De vallei van de Molenbeek wordt op Europese schaal als belangrijk beschouwd voor tal van vleermuizensoorten. De inrichting van deze ijskelders draagt dus rechtstreeks bij tot verhoging van de kwaliteit van het leefgebied van deze kleine zoogdiertjes.

Kom tijdens Open Monumentendag dus zeker een kijkje nemen naar de geslaagde restauratie en herbestemming van beide ijskelders. Medewerkers van Regionaal Landschap Dijleland geven graag toelichting bij het historische gebruik van deze ijskelders en de mysterieuze levenswijze van de vleermuizen. Een uitgestippelde wandeling tussen beide ijskelders laat u bovendien genieten van de prachtige parken en een stukje Molenbeekvallei waarin deze ijskelders gelegen zijn.

Info

Waar Groot Park 1
3360 Lovenjoel (Bierbeek)

Hoe geraak ik hier?

info@rld.be
Trefwoorden Herbestemming en restauratie, Open Monumentendag 2016