U bent hier:

Huis Stellingwerff en het Waerdenhof

Locatie Monument

Het Waerdenhof komt voor het eerst in de geschiedenisboeken voor omstreeks 1450 als patriciërswoning. Lange tijd fungeerde Het Waerdenhof als winterverblijf voor de heren van Mombeek, de standaard of vlaggendragers van de graven van Loon, die tijdens de zomermaanden meestal op hun kasteel Mombeek verbleven. Jan Renier de Geloes, burgemeester en de grootste grondbezitter van Hasselt, kocht het huis van hen en startte verbouwingen. De nu nog steeds zichtbare zijgevel in baksteen en arduin, die toen de kolossale som van 32.000 gulden kostte, is vandaag nog steeds zichtbaar. In de dakkapel aan de Guido Gezellestraat is ook het wapenschild van de familie nog zichtbaar.
Via omwegen langs burgemeester Jan Gaspar Cox-de Libotton en de familie Jacobs werd de familie Stellingwerff midden 19de eeuw eigenaar van het complete pand. Zij hadden aansluitend langs de Maastrichterstraat al een majestueus palazzo gebouwd en Het Waerdenhof werd al gauw in dit geheel opgenomen, waardoor het complex nog aan waarde en belangrijkheid won.

Later verwierf de stad de eigendom van het geheel en bij de klassering van het huis Stellingwerff-Waerdenhof werd beslist het gebouw te restaureren om er het stadsmuseum in onder te brengen. Door de restauratie van dit geklasseerde, verlaten pand, is één van de belangrijkste en oudste patriciërshuizen van de stad bewaard en opnieuw ingeschakeld. Als stadsmuseum heeft het een belangrijke contactfunctie gekregen omdat net hier de geschiedenis en het culturele leven van de stad getoond worden.

'Het Stadsmus', zoals het museum herdoopt werd in 2005, wil alvast zoveel mogelijk mensen laten kennis maken met het verleden, het heden en de toekomst van Hasselt en zijn inwoners.

Uit: www.hasel.be

Info

Waar Guido Gezellestraat 2
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

Voorzieningen op deze locatie:

  • Voorzieningen voor rolstoelgebruikers
011239890
Trefwoorden owner-omd-2017, Herbestemming en restauratie, Privéwoning, Open Monumentendag 2017, omd-2017-official