U bent hier:

Herbeleef de wederopbouw

Locatie

De Eerste Wereldoorlog was dramatisch voor de Kemmelse boeren. Het front liep dwars door het grondgebied heen. Zware schermutselingen zoals de Mijnenslag van Wijtschate (1917) en de Slag om de Kemmelberg (1918) vernielden akkers en weilanden. Talrijke boerderijen werden van de kaart geveegd. Na WOI startte de wederopbouw. Hoe ging dit in zijn werk? Welke impact hadden vernieuwende opvattingen op de boerderijbouw? Bezoek tussen 10u en 18u de wederopbouwhoeve ‘In ’t Stille Weg’ (1920-1929) in Kemmel en kom meer te weten. Om het uur is er een gidsbeurt.
Deze hoeve omvatte ook een heuse hopschuur. In de schuur gaat de expo ‘Bier, hop en de Eerste Wereldoorlog’ dieper in op de rol van hop tijdens deze periode.
Het veebestand was door de oorlog sterk gedaald. De aanvulling liep niet overal vlot. Wie over voldoende melkvee beschikte, vervaardigde zuivelproducten om te verkopen. Ook deze boerderij had melkkoeien. Speciaal voor kinderen/gezinnen is er de workshop boter bereiden. Hier leren ze stap voor stap hoe van melk boter wordt gemaakt.
Programma:
10-18u: om het uur rondleiding. Afspraak op het binnenplein.
doorlopend ‘expo Bier, hop en de Eerste Wereldoorlog’ in de schuur
11u-13u-15u-17u: workshop boterbereiding tent ‘Eetbaar landschap (duur circa 20 minuten)

Deze activiteit is een initiatief van gemeente Heuvelland, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), Inagro en Hopmuseum Poperinge en kadert in het project Eetbaar landschap.

Info

Waar Molenstraat 4
8956 Kemmel (Heuvelland)

Hoe geraak ik hier?

Trefwoorden rondleiding, tentoonstelling, workshop, Eerste Wereldoorlog, WOI, hoeve, wederopbouw, hop, bier, boter, landbouw, Kemmel