U bent hier:

Fort Napoleon

Locatie Monument

Een Fort gelegen aan de kust, omringd door een oude omwalling? Vroeger de verblijfplaats van het Franse leger, daar moet vast een speciale ervaring zijn …
Aan het einde van de 18de eeuw werden de Oostenrijkse Nederlanden geannexeerd door Frankrijk, dat volop was verwikkeld in een oorlog met de andere Europese grootmachten. De Fransen besteden veel aandacht aan de kustversterkingen als verdediging tegen mogelijke aanvallen vanuit Engeland. Daarom werd de kusthaven Oostende van strategisch belang voor hen. Napoleon plande een kring van versterkingswerken rond de stad, maar uiteindelijk werden slechts twee vijfhoekige forten gebouwd: het Fort Impérial, nu Fort Napoleon, gelegen ten oosten van de stad en het fort Royal, later Fort Wellington, gelegen ten westen van de stad. De werkzaamheden aan het Fort Impérial begonnen in 1811 en vanaf 1814 werd het fort in gebruik genomen als wapenopslagplaats en verblijfplaats van het Franse leger. Als verdedingsbolwerk heeft het echter nooit dienst gedaan.
Na de val van Napoleon in 1814 werden onze gewesten bij Nederland gevoegd. Zo ontstond het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815 – 1830) met de Nederlandse vorst Willem I als monarch. Oostende behoorde toen als vestingstad tot de Wellingtonbarrière, een landinwaartse, voornamelijk tegen Frankrijk gerichte verdedingsgordel. Het Fort Impérial, omgedoopt tot Fort William, verloor sterk aan belang en viel ten prooi aan diefstal en vandalisme.

Info

Waar Vuurtorenweg 13
8400 Oostende

Hoe geraak ik hier?

Voorzieningen op deze locatie:

  • Voorzieningen voor rolstoelgebruikers

Agenda

Toon volledige agenda van Fort Napoleon