U bent hier:

Een eigentijdse kijk op de 50 jarige Sint-Pauluskerk en zijn architect

Locatie Monument

Vijftig jaar geleden werd in Rome het Tweede Vaticaans Concilie gehouden. Het thema was ‘aggiornamento’, het Italiaanse woord voor modernisering en openheid ten opzichte van de gehele wereld. De impact hiervan op de kerkarchitectuur kwam in België het meest radicaal tot uiting in het werk van Marc Dessauvage.
Voor hem is de kerk een ‘huis van de gemeenschap’ waarbij de gelovigen zich rond het altaar kunnen scharen. Zijn werk en visie komt het best tot zijn recht in de Sint-Pauluskerk.
De tentoonstelling, ontwikkeld door studenten architectuur en fotografie, is een artistiek onderzoek naar de betekenis van de moderne kerkarchitectuur aan de hand van tekeningen, tekst, maquettes en video’s die een dialoog tot stand brengen tussen architectuur, religie en kunst.

De tentoonstelling omvat ook het verhaal van 50 jaar Sint-Pauluskerk, een huis van de Sint-Paulusgemeenschap met foto's uit diverse archieven en ook nieuw beeldmateriaal met interviews van twaalf parochianen.

Vervolgens wandelen wij met de gids naar de nabij gelegen site van het klooster Monasterium Magnificat met een rondleiding via de tuin naar het voormalige kloostergebouw, één van de grote projecten van Dessauvage. Dit is een indrukwekkend staaltje van artistieke complexiteit.

Als kers op de taart, krijgt iedereen de kans om een “insta-maquette” te maken van de kerk.

Info

Waar Sint-Pauluslaan 2
2390 Malle

Hoe geraak ik hier?

Openingsuren
  • Zondag van12:15tot17:30
03 310 05 14
Trefwoorden Uitzonderlijk open, Religieus erfgoed, Brochure gratis, Open Monumentendag 2017, omd-2017-official