U bent hier:

De Passage (oude Sint-Martinuskerk)

Locatie

“De Passage” of “dP” te Ronse, Sint-Martensstraat 35, 37, 39. Website: www.depassage.be Voormalig tweebeukig gotisch kerkgebouw met geklasseerde bakstenen toren (15de eeuw), in de 19de eeuw uitgebreid met derde beuk, dwarsschip en absis (deze 2 laatste werden gesloopt eind 20ste eeuw wegens instortingsgevaar). De kerk veranderde van bestemming eind 19de eeuw naar schrijnwerkerij met...
“De Passage” of “dP” te Ronse, Sint-Martensstraat 35, 37, 39. Website: www.depassage.be
Voormalig tweebeukig gotisch kerkgebouw met geklasseerde bakstenen toren (15de eeuw), in de 19de eeuw uitgebreid met derde beuk, dwarsschip en absis (deze 2 laatste werden gesloopt eind 20ste eeuw wegens instortingsgevaar). De kerk veranderde van bestemming eind 19de eeuw naar schrijnwerkerij met houtdrogerij aan de parkkant, garage en cinema (in het afgebroken deel), en op het laatst autobergplaats. Ligging in historisch centrum “De Vrijheid” van Ronse.
Verbouwing (2012 – 2015) door privé persoon naar handelspand met voedingszaken. Met aandacht voor behoud van de historische gelaagdheid, de waardevolle delen en historische functies, zoals de restauratie van het bas-reliëf en de monumentale muurreclame voor garage, het gebruik van de emblemen van de kasteelheren van Nassau (die hier ter kerke gingen) en de integratie van de geklasseerde St Martenstoren met Lam-Gods in het ogief van het gewelf. Weggenomen zuilen werden gereconstrueerd, kerkramen gerestaureerd, het dakgebinte van de middenbeuk hersteld en zichtbaar gemaakt.
Sinds de restauratie is het gebouw opnieuw toegankelijk voor iedereen. De middenbeuk is doorgang met inkom voor- en achteraan. Links drie winkels (traiteurs en brood), sanitair, trap en lift. Rechts restaurant met benedenzaal, mezanine, bar, zuiderterras, keuken, sanitair in nieuwe kelder. Verder een bio-winkel en een coffeeshop met mezanine en terras. Buiten, waar vroeger aan de linkerkant de houtloods aangebouwd stond is een nieuwbouw met fietstoerismepunt, sanitair en bistro met terras in het park en zicht op de geklasseerde St. Hermeskerk. De 1ste verdieping boven de winkelruimtes links en het vroegere doksaal vormen samen met de toren twee zalen voor polyvalent gebruik. Op de 2de verdieping bergingen en technieken. Alle niveaus zijn drempelloos en bereikbaar met lift en trap. Een wooneenheid werd geïntegreerd (deels in de vroegere woning van de garagist) met zuiderterras op verdieping.
Halfweg het project kon dankzij de stad een perceel van 4,00m breedte gekocht worden in het park, en achteraan een driehoekig perceel voor toegang met trap, hellend vlak en bergingen voor vuilniscontainers. Het verbouwen van de St Martenskerk tot ‘De Passage’ is tevens stimulerend element geweest voor het stadsbestuur om tot een voorstudie over te gaan voor de volledige heropleving van de oude stadskern “De Vrijheid”.

Info

Waar St. Martensstraat 37-39
9600 Ronse

Hoe geraak ik hier?

Openingsuren
  • Woensdag - zondag van9:00tot18:30

Voorzieningen op deze locatie:

  • Voorzieningen voor rolstoelgebruikers
Trefwoorden Exclusief, Herbestemming en restauratie, Open Monumentendag 2016, Voor families, Europees thema, Religieus erfgoed, Brochure gratis

Agenda

Toon volledige agenda van De Passage (oude Sint-Martinuskerk)