U bent hier:

De Cellekens

Locatie Monument

De inval van de Franse bezetter aan het einde van de 18de eeuw maakte ook in Mechelen een einde aan de talloze instellingen die eeuwenlang hulp hadden geboden aan arme stadsgenoten. Hun taken en bezittingen werden overgedragen aan het nieuw opgerichte Bureel van Weldadigheid, de voorloper van het Sociaal Huis. Dat kwam zo in het bezit van twee gelijkaardige instellingen - het ene gesticht door Anna de Blehen in 1620 en de nog oudere Cellekens - die arme, oude vrouwen hadden ondersteund door hen gratis onderdak te geven.
De slechte toestand van de gebouwen waarin de vrouwen verbleven gaf in 1854 aanleiding tot het samenvoegen van de twee instellingen in een nieuw gebouwd gesticht aan de Minderbroedersgang, de huidige Cellekens. Het U-vormig complex met 26 kamertjes was weliswaar vooruitstrevend op het vlak van organisatie en hygiëne, maar werd opgetrokken in een historiserende stijl met bak- en zandsteenarchitectuur.

Na het vertrek van de laatste bewoonster in 1973 stonden De Cellekens jarenlang te verkommeren. De restauratie van de gebouwen tot een kunstenaarswoning en -atelier door Mariëtte Teugels en haar man in de jaren 1980 transformeerde het complex tot een oase van rust in de binnenstad.

Info

Waar Minderbroedersgang 12
2800 Mechelen

Hoe geraak ik hier?

Trefwoorden owner-omd-2018, beschermd monument, Open Monumentendag 2018, Europees thema, Privéwoning, omd-2018-official