U bent hier:

Campus Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel

Locatie Natuurgebied of park

Het prille begin van de psychiatrische zorg in Duffel situeert zich rond 1790. De plaatselijke kloostergemeenschap ging toen van start met de opvang van geesteszieke vrouwen. Meer dan een eeuw lang speelde de verpleging van psychiatrische patiënten zich af in het kloostercomplex.
In 1923 - ’24 kochten de zusters in de nabije omgeving drie eigendommen aan: het kasteeldomein van de familie Gevers, de site van de Rooienberghoeve en de kleiput van de teloorgegane steenbakkerij Ter Elst. Goed voor een terreinwinst van 20 hectare.

Het kasteel van Gevers en de omvangrijke tuinen werden benut voor de verdere uitbouw van hun psychiatrische instelling. In 1926 verrezen er de eerste paviljoenen van het nog steeds actieve en gerenommeerde Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel. In 1958 werd aan de rand van de campus ook een algemeen ziekenhuis voltooid.

Vanaf de jaren 1990 kreeg de campus een nieuwe look. De oude, donkere gebouwen werden één na één gesloopt en maakten plaats voor een moderne en open architectuur. Het ziekenhuis evolueerde van een verblijfsoord naar een gespecialiseerd en wetenschappelijk behandelcentrum.

Toch vinden we hier en daar nog een spoor van de oude psychiatrie. In de campustuin treffen we ook een aantal sterke staaltjes van hedendaagse kunst, o.m. Thierry de Cordier (de Kapel van het Niets), Orla Barry (The Stone Garden), Els Vanden Meersch (Restpaviljoen), e.a.

Om de campus beter te leren kennen kan je op Open Monumentendag deelnemen aan een wandelparcours mét gids. Startpunt is Congrescentrum De Kleiput (gebouw 18 op de campus). De rondleidingen duren ca. één uur. Het traject loopt over een 600-tal meter. Vertrekmomenten zijn: 11 u., 13 u., 14 u. 15 u. en 16 u.

Je kan de campustuin ook vrij bezoeken met een wandelplannetje. Dat vind je bij de receptie van het ziekenhuis, in De Kleiput, Kunstencentrum De Loods en Kasteel Gevers.

Info

Waar Stationsstraat 22c
2570 Duffel

Hoe geraak ik hier?

vrijetijd@duffel.be
015 30 72 50
Trefwoorden owner-omd-2017, Europees thema, Brochure gratis, Landschappelijk erfgoed, Open Monumentendag 2017, omd-2017-official, religieus erfgoed, herbestemming en restauratie