U bent hier:

Bomen- en struikenverkoop Natuurpunt Moervaart-Zuidlede

Locatie Natuurgebied of park

Zaterdag 25 november 2017
Grote bomen– en struikenverkoop van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede
Kan je tuin nog een extra struik of boom gebruiken? Misschien is een mooie inheemse boom wel hét originele cadeau waar jij naar op zoek bent? Kijk dan snel op www.heidebos.be en kom alles te weten over bomen en struiken die wij te koop aanbieden! Bestel bij voorkeur digitaal en download de bestelbon. Ga naar op www.heidebos.be , kijk onder activiteiten en dan naar boomplantactie. Hier vind je de link. Bestellen kan tot 10 november en het plantgoed wordt gratis aan huis geleverd, zaterdagochtend op 25 november. Tussen 9.00 en 12.00
Natuurpunt Moervaart-Zuidlede verkoopt dit najaar opnieuw bomen en struiken. Dankzij deze actie zijn er de afgelopen jaren heel wat tuinen aangeplant. Voor hagen, bomenrijen of houtkanten in en om de tuin en langs de straat kan best gebruik worden gemaakt van inheemse planten. De natuur wordt er beter van!
Ze spelen namelijk een zeer belangrijke rol bij het behoud van de biodiversiteit. Veel insecten zijn speciaal aangepast aan het leven in de buurt van specifieke (inheemse) planten, en ook vogels. Zangvogels, zoals mezen, roodborstjes en lijsters broeden in hagen en houtkanten, en leven van de insecten die daar voorkomen.
In ons aanbod zitten oa half- en hoogstam fruitbomen. Voordelen van een hoogstam zijn onder meer de hogere fruitopbrengst, langere productietijd en de grotere ecologische en landschappelijke waarde.
We hebben ook een mooi aanbod van bessenstruiken! Wat is heerlijker dan zomaar fruit te snoepen, recht van de struiken, nog wel op kinderhoogte? Met kleinfruit kan het! Bessen vragen weinig plaats, je hebt snel vruchten en ze zijn heerlijk. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen.
De opbrengst van deze bomen- en struikenverkoop wordt volledig gebruikt voor de financiële ondersteuning bij het aankopen van natuurgebieden in onze regio.
Hoe bestel je? Je kan bestellen bij Annemie Philips, a.m.philips@gmail.com, Eikendreef 10 9080 Lochristi 0494 152 854. Of Griet Buyse, griet.buyse@gmail.com, 0478 23 22 19. Bestel liefst digitaal via de website www.heidebos.be (zie hoger)
Het plantgoed kan je bestellen tot 10 november. Wij leveren bij je thuis op zaterdag 25 november in Lochristi, Wachtebeke en Moerbeke-Waas. Je kan de bomen ook zelf afhalen na afspraak. De minimumbestelling is 10 euro. Je krijgt een korting van 5% vanaf 125 euro en 20% vanaf 625 euro. Er is ook korting voor leden van Natuurpunt: steeds 10% of 20% vanaf 500 euro.
Natuurpunt Moervaart-Zuidlede gaat voor autochtone bomen en struiken Deze bomen en struiken hebben zich door de eeuwen heen aangepast aan ons klimaat en hebben op die manier meer weerstand tegen ziektes en plagen. Door autochtone bomen en struiken aan te planten kan je dus problemen in de toekomst vermijden. Helaas is veel plantgoed dat je bij reguliere boomkwekers koopt afkomstig uit Zuid- of Oost-Europa. Het is opgekweekt uit zaden van bomen en struiken die aangepast zijn aan de groeiomstandigheden dáár. Daarom is het dus minder geschikt om bij ons aan te planten. Vaak zijn er ook duidelijke verschillen in groeikracht, ziekteresistentie, en/of tijdstip van bloei of ontluiken van de bladeren.
Soortenrijkdom: Onze plaatselijke dieren en planten zijn optimaal aangepast aan struiken en bomen hier. Een voorbeeld: de rupsen van een zeldzame vlinder, de sleedoornpage, komen bijvoorbeeld net uit wanneer de blaadjes van de autochtone sleedoorn ontluiken. Deze rupsen lusten enkel de héél jonge blaadjes van de sleedoorn. Sleedoornstruiken uit Oost-Europa die vroeger uitlopen, hebben op dat moment al te grote blaadjes waardoor veel rupsen verhongeren.
Cultuurhistorisch: Er zijn tal van cultuurhistorische argumenten om autochtoon materiaal te promoten. Autochtone bomen en struiken komen al eeuwenlang voor in onze streken en vormen dus kostbaar ‘natuurerfgoed’. Het is dan ook hoog tijd ze beter te beschermen, voor ze uit het landschap verdwijnen. Er zijn immers nog maar heel weinig autochtone groeiplaatsen over, en deze zijn vaak niet beschermd.

Info

Waar Kalve 59
9185 Wachtebeke

Hoe geraak ik hier?

a.m.philips@gmail.com