U bent hier:

Beiaardtoren Sint-Quintinuskathedraal

Locatie Monument

De Sint-Quintinuskathedraal, de hoofdkerk van het bisdom Hasselt, is gelegen op de Vismarkt, een plein in de kern van de stad, vlakbij de Grote Markt.
In de toren, die het stadsbeeld domineert, bevindt zich het huidige beiaardmuseum (beiaardtoren).

In de 8ste eeuw werd aan de Helbeek, de kern van het oude Hasselt, een eerste primitieve kerk gebouwd voor de parochie Hasselt. De christelijke gemeenschap en de bevolking van Hasselt breidden langzaam uit wat geregeld een vergroting van de kerk met zich bracht. De voorromaanse onderbouw van de toren in ijzersteen, met ruim twee meter dikke muren, is het oudst nog bewaarde gedeelte van de oude kerk. Het dateert van het midden van de 11de eeuw. Het vroeggotische gedeelte is opgetrokken in mergelsteen rond 1250. In het begin van de 15de eeuw werd de kerk vergroot en bouwde met de hoofdbeuk met twee zijbeuken in baksteen. Tientallen jaren later volgde nog een uitbreiding door tegen de zijbeuken, die opengegooid werden, nog eens vijf zijkapellen aan te bouwen. Zowat terzelfdertijd werd het oude koorgedeelte afgebroken en vervangen door een ruimere koorgang met vier grote kapellen. De huidige torenspits werd in 1725 gebouwd nadat de vorige door een blikseminslag vernield werd.

Bij de oprichting van het bisdom Hasselt in 1967 werd deze kerk, die als monument beschermd is sinds 1933, de bisschopskerk of kathedraal. Het is trouwens de enige Belgische kathedraal die nooit de titel van collegiale of basiliek droeg, maar rechtstreeks promoveerde van gewone dekanale parochiekerk tot kathedraal.

In 1994 startte een grondige restauratie die eind 2000 voltooid werd. De restauratie van het beschermde Binvigat-Niehofforgel werd twee jaar later afgerond. Het orgel is uniek omdat het nog een grote hoeveelheid origineel pijpwerk bevat uit een vroeger orgel uit 1793, meteen het oudste pijpwerk van Belgiƫ. Verder bevat het interieur enkele belangrijke kunstwerken zoals het renaissancistische koorgestoelte uit 1549, het schilderij Calvarieberg van Lampsonius, de kruisweg en enkele muurschilderingen van de Hasseltse kunstenaar Godfried Guffens. De oudste bekende monstrans ter wereld is ook eigendom van de kathedraal, maar zij wordt tentoongesteld in Het Stadsmus.

Uit: www.hasel.be

Info

Waar Vismarkt
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

011239540
Trefwoorden owner-omd-2017, Religieus erfgoed, Open Monumentendag 2017, Reservatie verplicht, omd-2017-official, herbestemming en restauratie