U bent hier:

Atelierflat Jozef Peeters

Locatie Monument

Wie binnenkomt in de atelierflat van Jozef Peeters waant zich in een driedimensionaal schilderij. Peeters (1895–1960) was een van de eerste Belgische abstracte kunstenaars. Samen met zijn vrouw en twee kinderen bewoonde hij dit hoekappartement op de De Gerlachekaai in Antwerpen. De kleine huurflat was het centrum van Peeters’ artistieke gedachtegoed. De kunstenaar gaf er met geometrische kleurvlakken op alle muren en plafonds aan iedere kamer — waaronder zijn atelier met zicht op de Schelde — een heel eigen sfeer. Daarnaast ontwierp hij zelf het meeste meubilair en de plafondlampen., alsook de rolstoel van zijn echtgenote.
Na Peeters’ dood bleef dochter Godelieve wonen in het appartement — waar ze vervolgens vijftig jaar lang niets aan veranderde. Bij haar overlijden in 2009 schonk Godelieve het hele interieur van de inmiddels als monument beschermde flat — compleet met kunstwerken, meubels, gebruiksvoorwerpen en het persoonlijke archief van haar vader — aan de stad Antwerpen. Die kon het appartement van eigenaar De Ideale Woning in erfpacht nemen en restaureren.

Dankzij een samenwerking tussen de stad Antwerpen, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is de woning nu opengesteld voor bezoekers. Aan de muren hangen nog steeds de schilderijen van Peeters en zijn tijdgenoten. Het appartement ademt de sfeer van de jaren dertig en is een unieke uiting van Peeters’ modernistische opvattingen. Architectuur en beeldende kunsten gaan volledig in elkaar op. Een bezoek biedt u een uniek inzicht in de leefwereld van de kunstenaar.

Info

Waar De Gerlachekaai 8/32
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Trefwoorden Herbestemming en restauratie, Privéwoning, Brochure gratis, Open Monumentendag 2017, Uitzonderlijk open, omd-2017-official