U bent hier:

Wie zijn de winnaars van de Ultimas?

Wie zijn de winnaars van de Ultimas?

Ultimas

Heel wat koud zweet en klamme handjes gisteren in de AB - geen wonder, want daar werden de 'oscars van de Vlaamse Gemeenschap' uitgereikt, of zeg maar: de Ultimas. Het werd een feestavond waarop maar liefst dertien personen of organisaties hun Vlaamse Cultuurprijs in de handen kregen gestopt door minister Gatz, plus natuurlijk een grote geluksvogel die met de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste aan de haal ging.

And the winner is...

Benieuwd naar de winnaars en de redenen voor hun bekroning? Lees hier hun korte profielen!

 

1. Algemene culturele verdienste

Jan Decorte en Sigrid Vinks zijn al jaren een onafscheidelijk duo in de Vlaamse theaterwereld. Met zijn gezelschap Bloet (voorheen Jan Decorte en Cie en nog daarvoor Het Trojaanse Paard) drukte Decorte onmiskenbaar zijn stempel op het theater in Vlaanderen (en daarbuiten), vooral met verschillende versies van de Shakespeareklassieker Hamlet. Samen met zijn kompaan Sigrid inspireerde Jan heel wat theatermakers: de prijs voor algemene culturele verdienste is bij hem dus in goede handen.

 

2. BILL Award

Zoals altijd reiken onze vrienden van BILL een award uit aan jong talent, en dit jaar mag Hind Eljadid die in ontvangst nemen. Deze Antwerpse woordkunstenaar geeft workshops slam poetry, treedt op met eigen teksten en timmert aan een eigen platform, ZonderWolk. Ze doet mensen nadenken over sociale problemen en neemt beginnende artiesten onder haar vleugels.

 

3. Amateurkunsten

The Ostend Street Orchestra (kortweg TOSO) is een weerbarstig muziekorkest bestaande uit 25 muzikanten van verschillende sociale en muzikale achtergronden: jong en oud, in Oostende geboren of van elders komen aanwaaien, met of zonder dak boven het hoofd. Gevorderde en amateurmuzikanten spelen hier naast elkaar, iedereen kan binnen- en buitenlopen, meespelen of luisteren. Een amateurorkest zoals het moet zijn.

 

4. Architectuur

In de architectuur is het Marc Dubois die met de Ultima mag gaan lopen: hij begeestert al jaren studenten in Gent en Brussel als professor architectuur en publiceerde zelf ook al heel wat onderzoek. Bovendien ziet Dubois het als zijn taak om aan een breed publiek over architectuur te vertellen met lezingen, cursussen en rondleidingen. 

 

5. Beeldende kunst

Otobong Nkanka onderzoekt in haar werk het begrip 'land' en de sociale betekenis van identiteit. Ze vertrekt daarbij steeds van een tekening maar eindigt bijna altijd bij andere media: installaties, foto's, beeldhouwwerken, performances,... Haar werk is te bewonderen in musea over heel de wereld.

 

6. Circus

Wij zeggen circus, jullie zeggen: Ronaldo! Geen enkel gezelschap was zo bepalend voor de Belgische circusgeschiedenis als Circus Ronaldo. Danny Ronaldo, uit de zesde generatie van de familie, mag de Ultima in ontvangst nemen: hij gaf het gezelschap een nieuwe artistieke wending door terug te grijpen naar het foortheater van zijn voorvaderen. 

 

7. Cultureel ondernemerschap

Bokrijk houdt zich dan wel bezig met het verleden, dat wil niet zeggen dat het openluchtmuseum zichelf niet kan heruitvinden. Met het project 'BKRK - Bokrijk Brandmerkt' kijkt het museum naar hedendaags vakmanschap. Bier brouwen, ijzer smeden, brood bakken, leder bewerken en potten bakken: allemaal actueler dan je zou denken, en allemaal van de partij in Bokrijk- in nieuwe én oude vormen. 

 

8. Film

Als je vorig jaar maar één film zag, dan was het misschien wel Girl. Het debuut van Lukas Dhont sloeg namelijk in als een bom, en reeg al een hele reeks nationale en internationale prijzen aan elkaar. Daar mag Dhont er nu dus nog eentje aan toevoegen: de Ultima voor film.

 

9. Immaterieel erfgoed

Een bezoekje aan het kerkhof is doorgaans geen al te gezellige bedoening, ook niet op 1 november. Dat is echter buiten Reveil gerekend: zij doorbreken ieder jaar op Allerheiligen, zo rond zonsondergang, de stilte op kerkhoven in Vlaanderen: met een intiem concert, een voorgedragen gedicht of een ontroerend verhaal. En zo werd 1 november ook een beetje de dag van de vergeten verhalen.

 

10. Letteren

Peter Verhelst maakt al geruime tijd furore met zijn prachtige verzen, en schreef in 2018 ook de roman Voor het vergeten, over zijn overleden moeder. Het werd een krachttoer vol droevig proza en bevreemdende poëzie waarmee hij zichzelf wist te overstijgen - en ook de jury van de Ultima's kon overtuigen. 

 

11. Muziek

Tamino is een jonge stem in de Vlaamse muziekwereld, maar wel eentje die blijft nazinderen. In 2017 won hij De Nieuwe Lichting, in 2018 kwam hij met zijn debuut Amir en sindsdien is hij niet meer van de podia in Vlaanderen (en die ver daarbuiten) te slaan. 

 

12. Podiumkunsten

d e t h e a t e r m a k e r is een theaterwerkplaats die jonge podiumkunstenaars en theatercollectieven ondersteunt en begeleidt in hun ontwikkeling. Ze bieden steun en ruimte aan makers van allerlei pluimage, en lanceerden de laatste tien jaar heel wat jong talent

 

13. Sociaal-cultureel volwassenenwerk

Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen (BXLRefugees) coördineert alle burgerplatformen die zich inzetten voor asielzoekers, vluchtelingen, migranten en uitgewezen personen. Al drie jaar lang vangen ze vluchtelingen op en zorgen ze voor maaltijden, medische zorg, animatie, onderwijs en onderdak. 

 

Beeld: Hind Eljadid, © Stefaan Temmerman

 

 Meer informatie? www.ultimas.be 

Hind Eljadid