U bent hier:

Mijn eerste keer... Watou

Mijn eerste keer... Watou

Ook deze zomer kun je in het piepkleine grensdorp Watou terecht voor een groots kunstenfestival. Ze zijn daar al toe aan de 38e editite. Hoog tijd dus voor de eerste keer van redactrice Lene.

 

Kunst of poëzie?

Met als overkoepelend thema 'Over het verlangen en de troost' brengt Watou verhalen van kunstenaars en dichters op tien bijzondere plaatsen in het dorp. Ik hou van mooie woorden en zoete zomerzinnen, maar ik ben absoluut geen poëet in spé. Ik heb dan ook meer oog voor de werken en de unieke locaties an sich. Al moet ik toegeven dat zo’n passend gedicht mijn impressie vaak serieus weet te verrijken.

 

Van kippenvel tot een brede glimlach

Watou brengt me meermaals in vervoering. De eerste melancholische topper van mijn parcours is de titelloze installatie van Katrin Dekoninck in het Festivalhuis. Twee vermoeide meisjes leggen hun hoofd te rusten. Ik wil ze troosten, maar ik durf niet. In datzelfde huis moet ik ook lachen met het marmeren plakkaat van Peter Mertens. ‘In memory of the works of art that did not make it into the show.’

 

En van een knuffel tot een opwellende traan

In de grote schuur staan twee gigantische werken uit de Biënnale van Venetië. De installatie met 300 kleurrijke stoffen bollen van textielkunstenares Sheila Hicks nodigt uit om aangeraakt te worden. Ik wil liefst vanal in deze bonte berg verdwijnen. In dezelfde ruimte staat een houten huis van de Georgische kunstenaar Vajiko Chachkhiani. Je kan naar binnen gluren door twee kleine ramen. Daar zie je een troosteloze setting en uit het plafond valt onophoudelijk regen naar beneden. Intens droevig en mooi. En een prachtige metafoor voor het innerlijke leven van een individu.

 

Een absolute aanrader

De verscheidenheid aan kunstdisciplines maken van het festival een trekpleister voor jong, oud, ervaren of nieuwsgierig. Naast de werken en gedichten, dragen ook de locaties bij tot het succes van Watou. Een graanschuur, een brouwerij en een oude zolder hebben nu eenmaal meer karakter dan een kille galerie. Mijn eerste keer Watou in drie woorden? Een absolute aanrader.

 

Het Kunstenfestival in Watou loopt nog tot en met 2 september.