U bent hier:

De Culturele Bucketlist voor 2018

Het hoeft niet altijd een grote bucketlist zijn met de wildste ideeën en avonturen -en liefst ergens in een verre, exotische bestemming. Wij maakten een culturele bucketlist van evenementen in Vlaanderen en Brussel die je dit jaar écht een keertje gezien moet hebben.

Een hedendaagse kunstparcours, een filmpje meepikken op het grootste filmfestival, je laten ontroeren door een prachtige dansvoorstelling of een concert bijwonen op een unieke locatie: er is voor elk wat wils.  

Januari

Lichtfestival Gent

Op de eerste zonnestralen is het nog even wachten in ons - natte - Belgenlandje, maar vanaf eind januari zie je in Gent al het (lente)licht. De vierde editie van het Lichtfestival belooft opnieuw een feeërieke kennismaking te worden met de Arteveldestad. Tientallen betoverende lichtkunstwerken leiden je naar verborgen hoekjes en kantjes van Gent.

(c) Stad Gent

Waar? Gent

Wanneer? 31/01 > 04/02

 

Februari

Aalst Carnaval

Yes, drie dagen lang mogen we ons volledig laten gaan met de meest foute verkleedoutfits -en niemand die er raar van opkijkt. Heerlijk toch! Zondag 11 en maandag 12 februari paradeert een feestelijke, kleurrijke stoet door de Oilsjterse straten. Haal die voil jeanettenkostuum maar naar boven, en vergeet de confetti niet.  

Waar? Aalst

Wanneer? 11/02 > 13/02

 

Maart

Beaufort - Kunsttriënnale aan zee

Om de drie jaar ontdek je een subliem beeldenpark aan de Belgische kust. Zowel binnen- en buitenlandse kunstenaars plaatsen hun werk in de open ruimte van tien Vlaamse kuststeden. Per fiets, te voet of met de tram: laat je meeslepen door deze fascinerende beeldenroute.

Waar? De Kust

Wanneer? 30/03 > 30/09

 

April

Erfgoeddag

De jaarlijkse afspraak met Erfgoeddag loodst je deze keer via expo’s, workshops, wandelingen en concerten door - met de lokale verkiezingen in het achterhoofd- een zeer actueel thema: kiezen.

Kies voor erfgoed!

Waar? Vlaanderen & Brussel

Wanneer? 22/04

Dag van de Dans

Eind april palmen Vlaamse en Brusselse dansers en choreografen de podia en tonen aan het groot publiek het beste van de hedendaagse dans. Ze zetten hun beste beentjes voor en nemen je mee op een unieke roadtrip langs verschillende dansvoorstellingen.  

Waar? Vlaanderen & Brussel

Wanneer? 28/04

 

Mei

Triennale Brugge 2018 - Vloeibare Stad

Voor de tweede keer palmt een indrukwekkend hedendaagse kunstenparcours Brugge weer in. De historische binnenstad is omgeven door veel water. Brugge speelt die troef graag uit en plaatst dit jaar opnieuw kunstwerken aan de reien, het Minnewater en andere kanaaltjes. Ontwijk je liever het drukke centrum? Geen nood, ook in Zeebrugge verschijnen er artistieke creaties.

Waar? Brugge & Zeebrugge

Wanneer? 05/05 > 16/09

 

Juni

Antwerpen Barok 2018, Rubens inspireert

Antwerpen eert haar grootste en beroemdste inwoner, Peter Paul Rubens, met een knallend stadsfestival. Verschillende hedendaagse artiesten, zoals Jan Fabre en Luc Tuymans, laten zich inspireren door het barokke extravaganza. Verwacht je aan een gepeperd programma vol kunst, muziek, theater, streetart en veel meer. Mis het openingsweekend niet van 1 tot 3 juni!

Waar? Antwerpen

Wanneer? 01/06 > 13/01/19

 

Juli

Ommegang Brussel

De Brusselse Grote Markt vormt in juli het decor van de stoet die in 1549 georganiseerd werd voor Keizer Karel en zijn zoon, Filips II. Duizenden muzikanten, zangers, dansers, ridders, vlaggendragers én edellieden katapulteren je terug in de tijd. In het middeleeuws dorp in het Warandepark kan je dan weer terecht voor de traditionele steekspelen en riddertoernooien.

Waar? Brussel

Wanneer? 04/07 > 07/07

 

Augustus

Theater aan Zee

In de zomer is Oostende al helemaal the place to be, want dan geniet je tien dagen lang van een flinke portie cultuur. Op verschillende locaties door de hele stad en haven ontdek je je aanstormend theater- en muziektalent uit Vlaanderen en Nederland. Ook voor de kleinsten is het gezelligheid troef in het Familiepark met tal van kindervoorstellingen in het Leopoldpark.

Waar? Oostende

Wanneer? 26/7 > 04/08

 

September

OdeGand

Het nieuwe cultuurseizoen vier je in Gent met dit muziekfestival. Het enige wat jij moet doen is een muzikale cocktail samenstellen, en bootjes varen je van het ene concert naar het andere. Sluit de dag af met een adembenemend spektakel met licht, vuurwerk en uiteraard … veel muziek op de Gras- en Korenlei

Waar? Gent

Wanneer? 15/09

 

Oktober

Nuit Blanche

Onder de Brusselse sterrenhemel genieten nachtraven van een kunstig parcours vol concerten, theater, expo’s en performances. Dit jaar keert Nuit Blanche terug naar het stadscentrum en laat je enkele verborgen pareltjes zien in de Marollenwijk.

Waar? Brussel | Marollenwijk

Wanneer? 06/10 & 7/10

Film Fest Gent

Niet Cannes, Berlijn of Venetië is het epicentrum voor filmliefhebbers, maar wel Gent. Het filmfestival rolt de rode loper uit voor de 45e editie en het belooft opnieuw een ijzersterk programma te worden.

Waar? Gent

Wanneer? 09/10 > 19/10

 

November

Kunstendag voor Kinderen

(Groot)ouders: kruis 18 november aan als een hoogdag in je agenda, want die dag staan kunst en cultuur voor families centraal. Van peuter tot scholier: welke leeftijd je kroost ook heeft, in talloze cultuurhuizen kunnen gezinnen die dag terecht voor voorstellingen, workshops, concerten of speurtochten.

Waar? Vlaanderen & Brussel

Wanneer? 18/11

 

December

Internationaal Kortfilmfestival Leuven

In Leuven staan de winterse dagen gelijk aan langere avonden, gevuld met de beste nationale en internationale kortfilms. Want geef eerlijk toe, de winter is de ideale periode om die koude dagen te vullen met het beste uit de filmwereld. Afspraak in het kunstencentrum STUK.

Waar? Leuven

Wanneer? 02/12 > 09/12