U bent hier:

Citytrippen in Gent

Iedere keer proberen wij het opnieuw, wanneer we Brussel een clubje toeristen de trein zien opstappen met een ticket voor Brugge. Bruges? No! No! In ons beste Japans, Spaans of Engels proberen we hen dan uit te leggen dat ze één halte vroeger dienen af te stappen, want dat tussen Brussel en Brugge de schoonste, wijste, alternatiefste, sympathiekste stad ligt van het land: Gent.

Slagen we erin hen te overtuigen (of stampen we hen gewoon de trein uit, dat kan ook), dan is dit wat we hen voorstellen aan dagprogramma voor één dagje in de Arteveldestad.

Gazze geven!

  • First things first: je kan in Gent niet heen om een bezoekje aan het schilderachtige centrum met de drie torens. Boven Gent rijst... 't belfort natuurlijk, maar ook de Sint-Baafskathedraal met het overbekende Lam Gods van de gebroeders Van Eyck en de pas gerestaureerde Sint-Niklaaskerk mogen niet aan je aandacht ontsnappen. Check en passant ook eens dat mooie gebouw dat daar tussen belfort en kathedraal ingeprangd ligt: het stadstheater NTGent, waarvan de schouwburg momenteel helaas gesloten is voor verbouwing. Dat wil niet zeggen dat het ensemble niet elders in de stad speelt: hier ontdek je waar je dat toptheater kan gaan zien.

  • Voila, de historische kant van de zaak heb je al beet. Tijd voor wat alternatieve routes: de Poëzieroute bijvoorbeeld, die je aan de hand van de mooiste gedichten kriskras door de hele stad brengt. Wist je trouwens dat de enige Belgische Nobelprijswinnaar voor Literatuur  Maurice Maeterlinck van Gent was? Op de hoek van de Jacobijnenstraat vind je sinds kort het beeldend kunstwerk Blauwe Vogels, dat je vooral 's avonds of 's nachts moet gaan bekijken - en neem meteen de moeite om door te wandelen langs de gezellige kade van de historische Graslei, waar je je kan laten verleiden tot een feeëriek boottochtje. Bij warm weer verzamelt al wat jong is zich daar op de kade met een flesje wijn, om het leven te vieren.
  • Kinderen meenemen naar Gent? Natuurlijk! De Wereld van Kina, een interactief doe-museum op twee locaties (Het Huis en De Tuin) is een topper, maar ook het STAM heeft een aantal verleidelijke troeven in huis om een kinderpubliek te bekoren. Blikvanger van het museum is een schaalversie in Lego-blokjes van de drie Gentse torens - met daarrond een ruimte waarin elke jonge bezoekers met blokjes aan zijn eigen stad kan bouwen. De expo's zijn gericht op de stad vroeger en vandaag, dus een bezoekje aan het STAM is misschien wel de beste manier om zicht te krijgen op Gent.

  • Muziek- en podiumfans kunnen niet heen om kunstencentrum Vooruit, dat niet alleen een broeierige plek van avant-gardekunst is, maar ook gewoon een fijn café midden in de studentenbuurt waar je tegen een schappelijke prijs ook iets kunt eten. Wie rechts de hoek om slaat en de straat naar beneden bolt richting Zuid, komt vanzelf oog in oog te staan met de Waalse Krook: splinternieuw architecturaal landmark en multimediale bibliotheek die pas in maart 2017 opengaat. Maar nu al - van buitenaf - te bewonderen!

  • Vroege ochtendvogel? Aan het Sint-Jacobsplein is de kans groot dat je op vrijdag- zaterdag- en zondagochtend de laatste standvastigen uit de cafés ziet komen, terwijl de marktkramers van de prondelmarkt al hun kraampje opzetten. Snuister rond op deze brocantemarkt en sla je slag, als je kunt, want pas op: deze Gentenaars kennen hun prijzen...

  • 's Avonds cinemaatje doen? Naast het grote Kinepoliscomplex telt Gent - diversiteit moet er zijn - nog twee alternatieve cinema's. Check de programmatie van de Sphinx - midden in het drukke stadscentrum, op de Korenmarkt - en de Studio Skoop - met bij uitstek het gezelligste café van Gent - en laat je gaan voor het witte doek.

 

Zeggen de beentjes nog steeds hup en is de kop nog fris? Check dan www.UiTinGent.be voor het evenementiële aanbod: elke dag kan je kiezen tussen een boeket aan concerten, theater, films, expo, ...

Genoeg te beleven dus, in de stad van de Dewaele-brothers. 's Avonds toch nog doorsporen naar Brugge? Ok ok, we begrijpen het. maar niet zonder eerst bewonderend rondgekeken hebben in het begin twintigste eeuwse Sint-Pietersstation, met zijn prachtige fresco's en gezellige torentje. De leute!

Alle activiteiten in Gent

woensdag 21 februari 2018

Concert door Ulisses Rocha

Gent, Open Huis Pratershol

Concert

woensdag 21 februari 2018

Touching Glass – Blowing Glass

Gent, Gent Glas

Cursus of workshop

woensdag 21 februari 2018

De Archeologie van Centraal Azië - 2 - Onderzoek van Bronstijd tot Middelleeuwen in Mongolië (Sébastien Lepetz)

Gent, Blandijnberg 2 Auditoium 2 Franz Cumont (Enkel voor deze lezing!)

Lezing of congres

woensdag 21 februari 2018

A groovy Authentic Jazz Routine

Gent, Wispelberg

Cursus of workshop

woensdag 21 februari 2018

Liberalisme, quid?

Gent, Liberaal Archief

Lezing of congres

woensdag 21 februari 2018

VG Karting

Gent, eKart

Sportactiviteit

woensdag 21 februari 2018

Eye on Palestine #7: Imprisonment and Solidarity in Palestine

Gent, De Expeditie

Lezing of congres

woensdag 21 februari 2018

Hello, Robot. | Film: 2001: A Space Odyssey (1968)

Gent, Sphinx

Film

woensdag 21 februari 2018

Goeyvaerts Trio (strijktrio) & Quatuor Alfama (strijkkwartet)

Gent, Handelsbeurs Concertzaal

Concert

woensdag 21 februari 2018

Elefant

Gent, Muziekcentrum Kinky Star

Concert

Bekijk alle activiteiten
Citytrip Gent