U bent hier:

8 plekjes in Antwerpen die je nog niet kende

Antwerpen is een prachtige stad - zo, zullen we dat al even afspreken? Kathedraal, de Brabofontein, M HKA en ModeMuseum, de Meir en de Carolus Borromeuskerk... Hoppa, die zit! Zelfs notoire buitenplekken als Park Spoor Noord en het Middelheimmuseum kan je tegenwoordig rustig bij de vaste waarden rekenen.

Dan nu over naar het Antwerpen dat je nog niet kende - dat van de kleine straatjes, de streetwise hangouts, de groezelige cafés en de wifiloze plekken. Laat die smartphone gewoon op zak zitten en snuif de sfeer op op de volgende acht plekken:

 1. PAKT
  Zoals een collega het uitdrukte: "Alle hippe principes op één hoop gegooid" - dus gaat dat zien, dit broeinest van stadslandbouw, creatieve economie, artistieke ondernemingszin en culinaire experimenteerdrift. De agenda van PAKT (naast 't Groen Kwartier in Berchem) vermeldt workshops moestuin, bezoeken aan de DAKtuin en winetastings. Op het gelijkvloers van de site is er een (naar het schijnt) goede pizzeria, op 50m wandelen ben je aan sterrenretaurant The Jane. Wel even je portefeuille meenemen.

 2. Lombardia
  Het is groen, veggie, vegan, eco en bio in één, en de uitbater schijnt een onverbeterlijk optimisme uit te stralen: Lombardia, op de Lombardenvest. De zaak baadt dan nog eens in kleurenpalet waar je alleen maar vrolijk van kunt worden, dus hoog tijd voor een bezoekje.

 3. Sint-Pauluskerk
  'De Sint-Pauluskerk', zegt u, dat is natuurlijk een grote toeristische klepper, maar het is ons vooral om het binnenhof te doen, waar je op zonnige dagen in gewijde rust een boek kunt lezen.

 4. Lebowski's
  Antwerpen is natuurlijk dé theaterstad van Vlaanderen - nergens zoveel theaters per vierkante meter - maar wie op zoek is naar het ruwere werk, de onaffe comedy, de ongekuiste stand-up zakt af naar Lebowski's, voor een portie open mike met ballen.

 5. Het Bos
  Nog zo'n plek vol ruw artistiek geweld: Het Bos, de voormalige Scheld'Apen die van aan de oevers van de Schelde verkasten naar een pand op de Ankerrui, op een boogscheut van het MAS. De verhuis naar die wat chiquere buurt heeft het dna van het Bos geenszins aangetast: je vindt er nog steeds de gekste muziekbands, de meerst obscure performances, de meest experimentele stadslabo's en evenementen als de 'Boskeuken' en 'Bosbubbles'. Check die plek.

 6. Stilteplekken
  Voor rust kan je natuurlijk terecht bij het standbeeld van onze grote literator Hendrik Conscience op het gelijknamige pleintje bij de erfgoedbibliotheek, maar wist je dat er ook echt stilteplekken zijn in de stad? De Sint-Franciscuskapel in de Nationalestraat, bijvoorbeeld. Of de Oude Beurs in de Hofstraat. Of iets verder: het havendorp 'Lillo', een eilandje te midden de grote Antwerpse haven.

 7. Kloosterstraat
  Wie antieke meubeltjes op de kop wilt tikken trekt naar de Kloosterstraat, waar er dealtjes te doen zijn. Ook open op zondag!

 8. Last but not least: de Vlaaikensgang of Vlaeykensgang. Het oudste, en volgens velen meest romantische steegje van Antwerpen is te vinden op de Oude Koornmarkt en stamt uit 1591. Het bestaat uit een reeks achterhuisjes met binnenpleintjes. Wie houdt van de beiaardconcerten op de nabijgelegen kathedraal nestelt zich in dit straatje en spitst ten gepaste tijde de oren.


UiTsmijter: de lekkerste en goedkoopste koffies vind je volgens ingewijden bij Vandoag is't in de Prinsesstraat, hartje de studentenbuurt. Slurp ze!

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

 

Alle activiteiten in Antwerpen
6+

woensdag 18 oktober 2017

Boss Baby

Antwerpen 6 (Antwerpen), Filmhuis Klappei

Film

4+

woensdag 18 oktober 2017

Leeslekker • voorleesuurtje

Wilrijk, Openbare Bibliotheek Bist

Theatervoorstelling

woensdag 18 oktober 2017

Info wasbare luiers

Antwerpen, De Kraamvogel

Cursus of workshop

woensdag 18 oktober 2017

Kinderateljeetje

Wilrijk (Antwerpen), PAROCHIECENTRUM

Cursus of workshop

6+

woensdag 18 oktober 2017

Boss Baby

Antwerpen 6 (Antwerpen), Filmhuis Klappei

Film

Van 12 september 2017 tot 18 oktober 2017

Starten met de computer PLUS

Antwerpen 2, antwerpen.be-centrum

Cursus of workshop

woensdag 18 oktober 2017

24 Frames

Antwerpen, Cinema Zuid

Film

woensdag 18 oktober 2017

Hommage en boek

Antwerpen 18 (Antwerpen), Café Du Midi

Lezing of congres

Van 11 oktober 2017 tot 18 oktober 2017

Workshop: ADHD aan het werk

Wilrijk, centrum ZitStil

Cursus of workshop

woensdag 18 oktober 2017

Babymassage met ontmoeting

Antwerpen 6 (Antwerpen), Huis van het kind Antwerpen-Noord Pothoek

Cursus of workshop

Bekijk alle activiteiten
Citytrip Antwerpen