Knapkoekfeest

3 +

Kermis of feestelijkheid Erfgoed

Het bakken van een reuze knapkoek (3m doorsnede) in een originele houtoven in openlucht. Animatie voor jong en oud voorzien :o.a. optreden folkloregroep de Knapkoekers.terwijl de knapkoek bakt vindt er een blaaskapellenfestival plaats op de markt.
Er wordt eenn reuze-knapkoek gebakken (3m)
Het is een platte, ronde koek met een ietwat kruimelige structuur, maar wat de knapkoek het meest typeert zijn de ruwe suikerkorrels die bovenop mee ingebakken worden. Om hem te eten moet je in het midden duwen, en dan breekt hij mooi in 4 delen.
De knapkoek wordt thans beschouwd als een Belgische lekkernij en wordt vooral in Maaseik als specialiteit verkocht bij de plaatselijke, traditionele bakkerijen. Nochtans is het recept geheim en weten alleen de echte Maaseiker bakkers het echte recept.
Hij werd ontwikkeld als een soort scheepsbeschuit. In de tijd dat Maaseik nog een haven was aten de mensen aan boord deze knapkoek. Hij kon lang meegaan omdat hij niet kan uitdrogen.
De Maaseiker Knapkoekers is in feite een karnaval- en folkloregroep met mooie kostuums. Zij bestaan sinds 1960. Te vergelijken met de "Gilles" van Binche.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Markt Maaseik
Markt zn
3680 Maaseik

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Prijs gratis
Organisatie Toerisme Maaseik
Contact toerisme.maaseik@maaseik.be
+32 89 81 92 90
Links www.maaseik.be
Trefwoorden feest, migratie, folklore, limburg, knapkoek, Toerisme, streekproducten, immaterieel erfgoed

Niet te missen


Je proeft als eerste van de nieuwe uitinvlaanderen.be.

We horen graag wat je ervan denkt.